Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport juni 2016

Då tog juni slut och det blev minst sagt en turbulent börsmånad. OMXS30 har gått ner med c:a 2,5% och OMXSPI med c:a 2,75% nu i juni. Det blev till slut en Brexit och vi har fått uppleva ett historiskt ras där OMXSPI sjönk med hela 7,75% på en enda dag. Därefter återhämtning med flera plusdagar. Själv har jag varit väldigt aktiv på börsen och passat på att köpa en del.

Vad hände då med familjen VtF:s Frihetsfond under månaden? Jo, den sjönk tillbaks något på grund av en svag börsutveckling, totalt med ungefär 1 %. Under månaden gjordes flera inköp till aktieportföljen och dessa var Hennes & Mauritz (2:e, 16:e samt 27:e juni), Castellum där jag tecknade min andel i emissionen, Handelsbanken (10:e samt 27:e juni), MQ (16:e juni), SEB (27:e juni) samt Betsson (28:e samt 29:e juni). Under månaden sålde jag också drygt 40 % av mitt innehav i Nordea. Jag har dock fortfarande kvar en hyfsad andel som jag har för avsikt att behålla.

Juni var en relativt svag utdelningsmånad, men vi erhöll ändå utdelningar från innehaven SPFF, Realty Income samt Betsson. Totalt fick vi in 2 140 kronor efter avdragen skatt. En sammanställning av 2016 års erhållna utdelningar finns på sidan Utdelningar. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså minskat i värde med c:a 1 %. I kronor och ören innebär det att kapitalet har sjunkit med c:a 26 500 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 30:e juni:
 

Aktieportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 2,2 % om vi exkluderar nya inköp till portföljen. Inkluderar vi inköpen har portföljen istället vuxit i värde med 12,1 %. Aktieportföljen ser ut som följer:
 

Fondportföljens värdeutveckling har under månaden sjunkit i värde med c:a 1 %. Portföljen uppgår till nästan 167.000 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har under juni månad minskat i värde rejält. Det beror naturligtvis på många nya inköp till portföljen. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 200.000 kronor. 

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:
 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:
 

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter skatt och uppgår till 111.381 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand. Snart uppe på 6 månaders täckning, halva vägen kvar!
 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker.
 
Hur var juni för dig?

Egon Investor's picture
21
68
3
0
Egon Investor

Spännande att följa er resa mot finansiell frihet och tack för en intressant uppdatering av juni.

Jag själv följer upp varje kvartal, men ligger efter och har ännu inte gjort någon summering av Q2. Det kommer kanske så småningom på min egen lilla blogg. Investeringarna sköter sig ju mer eller mindre själva. Dock kanske det kan vara av intresse vad jag köpte nyligen: http://egoninvestor.blogspot.com/2016/06/kvartalets-inkop-hm-investor.html

Kul att ni snart är halvvägs!

Mvh

Egon

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Tack Egon Investor! Jo det rör sig helt klart i rätt riktning vilket är härligt.

Investor gillar jag skarpt, bra val. Fyllde på för inte så länge sedan jag med och hoppas att det dyker upp fler tillfällen här framöver.

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Spännande blogg du har. Du är nu tillagd på min blogglista på blogspot.

Jag kommer här framöver att börja blogga enbart på Tradevenue, så om du tänker länga mig, använd gärna www.tradevenue.se/vagentillfrihet. När jag får lite tid över ska jag fixa länklista även här.

Trevlig sommar!

Egon Investor's picture
21
68
3
0
Egon Investor

Tack för positivt omdöme och länkning.

Jag la till din länk i min länklista. I blogglistan kan jag inte lägga till den, eftersom den inte verkar ge en lista. (Prova själv i Blogger om du inte förstår vad jag menar. Kanske något att diskutera med Tradevenue teknikerna.)

Mvh

Egon

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)