Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport november 2016

Då var det dags att publicera novemberrapporten och som alltid den här tiden på året är det högintensivt såväl på jobbet som privat. Det händer rätt mycket kul på jobbet just nu faktiskt, men samtidigt drömmer jag mig tillbaka till veckorna i Thailand och kan snabbt konstatera att jag längtar tillbaka. Hur som, nu blir det till att kriga ett år till innan det förhoppningsvis bär iväg i några månader. Motivation saknas inte!

Så, hur blev då november? Jo tack, helt ok kan jag säga direkt efter att ha gnuggat lite Excel. Frihetsfonden har sedan förra månadsrapporten (från 12:e november) ökat i värde med 3,25%. Det beror på ett bra sparande kombinerat med en god utveckling i aktieportföljen.

November är ingen fantastisk utdelningsmånad för oss, men den är trots allt helt ok. Totalt för hela månaden fick vi in 3.984 kr efter dragen källskatt vilket betyder att vi hittills i år har fått in 88.399 kronor (efter avdragen källskatt). Utdelningar erhölls från Akelius Pref (9/11), SPFF (11/11), Realty Income (16/11) samt Northview Apartment (16/11). Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader även om utdelning varje månad inte är något vi egentligen strävar efter.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med 3,25%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med c:a 92.500 kronor. Inte illa!

Så här ser Frihetsfonden ut per den 30:e november:

Aktieportföljen har under perioden ökat i värde med 2,9% om vi inkluderar nytt köp till portföljen. Exkluderar vi det köpet så har istället portföljen ökat i värde med 1,9%. Sedan den 12.e november har ett inköp gjorts i form av påfyllnad av Northview Apartment REIT (14/11). Aktieportföljen ser nu ut som följer:

Fondportföljen har under perioden ökat i värde med 1,35%. Portföljen uppgår till c:a 182.000 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har ökat i värde till stor del tack vare ett bra månadssparande. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 176.000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter källskatt och uppgår till 122.705 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Nu har vi alltså med råge passerat årets mål som var att nå 115.000 kr i utdelningar vilka erhålls under 2017. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Planen nu är dock att från 2018 och framåt inleda friheten med 3 månader ledigt i Thailand (och kanske prövar vi även något annat land) samt någon månad i Sverige på sommaren. Läs mer om denna plan i inlägget Vad händer här då? Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria, jobba om vi vill och flytta till t ex Thailand.
 
Hur var november för dig?

Tradetalk's picture
13
14
7
0
Tradetalk

Oj vilken dedikering inför målet ! genomtänkt och kul läsing tror jag har en del läsning på din blogg att ta igen keep up the good work ! 

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Tack!
Ja nu är vi fullt fokuserade på att nå del 1 av vår plan och vi närmar oss med stormsteg. Det finns dock en hel del utmaningar att lösa här på vägen och dessa beskriver jag bla i inläggen:

http://www.tradevenue.se/vagentillfrihet/plan-och-budget-3-m%C3%A5nader-...

http://www.tradevenue.se/vagentillfrihet/plan-och-budget-3-m%C3%A5nader-...

Håller på att fila på den 3:e delen och hoppas kunna publicera något i helgen. För äldre inlägg, gå till:

http://vagentill-frihet.blogspot.se/

Trevlig helg!

Anonymous's picture
Halvvägstill50 (ej registrerad)

Hej VtF!

Grymt att se hur ni målmedvetet närmar Er målet! Har följt Er resa sedan sommaren 2014. Har du några funderingar på att ta in ICA till portföljen? På nuvarande kursnivå en DA på ca 3,7%. Finns säkert potential för utdelningstillväxt på sikt. Mat kommer vi behöva oavsett konjunktur. 

Önskar dig en fin helg!

/Halvvägstill50

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Tack Halvvägstill50 och kul att du gillar att följa resan!

ICA är definitivt ett bolag jag kan tänka mig i portföljen, men i nuläget tycker jag att den är lite för dyr. En liten skvätt ICA hittar du trots allt i min portfölj och det är tack vare mitt innehav i Industrivärden.

Trevlig helg!

Anonymous's picture
Loko (ej registrerad)

Har ni funderat på Malta som alternativ till Thailand?

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Hej Loko och tack för din kommentar.

Nej vi har faktiskt inte kollat på Malta som ett alternativ, men däremot har jag varit där vid ett par tillfällen vilket var trevligt. Kan du rekommendera och i så fall varför?

Anonymous's picture
Loko (ej registrerad)

Jag har inte varit på Malta. Jag har hört andra prata om Malta som möjligt ställe att bo på och jag tänker åka dit vid tillfälle. Thailand är för långt bort för mig då jag kommer besöka Sverige regelbundet.

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Kan absolut vara värt att kolla upp, men för 3 mån på vintern vet i tusan om Malta är ett alternativ. Verkar inte finnas någon svensk skola heller vilket blir ett problem för oss. Hur som helst har mina vistelser på Malta varit trevliga och jag kan definitivt tänka mig att åka dit igen.  

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)