Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport oktober 2016

Den här gången blev det en rejält försenad månadsrapport och det beror på att familjen VtF sedan några veckor tillbaka i tiden befinner sig i Thailand. Här är livet helt underbart kan jag säga med sol, värme, sköna bad, trevliga människor och fantastiskt god mat. Snacka om att vi längtar till att vi kan realisera del 1 av vår plan som innebär att vi kommer vara iväg c:a 3 månader i Thailand. Just nu siktar vi på att göra det januari till mars år 2018 så det är med andra ord drygt ett år kvar innan det smäller! Om motivationen innan var riktigt hög så är den nu ännu högre kan jag säga.

När vi nu är iväg har vi självklart också passat på att kolla upp både det ena och det andra, t ex potentiella bostäder, kostnad för mat, el, vatten mm samt att vi även har gjort några besök på skolan till vår dotters förtjusning. Vi börjar nu få en rätt god bild kring kostnader och även hur det kommer vara att gå i skolan där. Vår dotter är nu också ännu mer invigd i planen och är minst lika sugen som vi. Jag ska försöka att skriva ett separat inlägg om våra "findings" här framöver.

Åter till månadsrapporten som alltså avser oktober till den 12:e november. I stora drag kan väl sägas att inte massor har hänt egentligen. Frihetsfonden har sjunkit något i värde (c:a 1%) vilket till största del beror på att vi gjort några inköp till huset som alltså har ätit lite av vår kassa (vilket egentligen inte är ok, men ibland får det bli så).

Oktober är en ok utdelningsmånad för oss, medan november är inte fantastisk om än ok. Totalt har vi fram till den 12 november fått in 12 953 kr efter dragen källskatt. Det betyder att vi hittills i år har fått in 87.834 kronor (efter avdragen källskatt). Utdelningar erhölls från Klövern Pref (5/10), SPFF (13/10 samt 11/11), Realty Income (18/10), Telia (28/10), Bank of Nova Scotia (28/10) samt Akelius Pref (9/11). Vi inväntar fortfarande ett par utdelningar under resten av november även om det inte är några stora belopp vi pratar om. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså minskat i värde med c:a 1%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har sjunkit med c:a 30.000 kronor

Så här ser Frihetsfonden ut per den 12:e november:

Aktieportföljen har under perioden ökat i värde med 0,85% om vi inkluderar nya köp till portföljen. Exkluderar vi dessa har istället portföljen minskat något i värde, c:a 1%. I oktober och fram till den 12:e november har två inköp gjorts i form av Northview Apartment REIT (28/10 samt 1/11). Northview har sedan dess fortsatt något ner och jag överväger att göra ytterligare ett litet köp inom kort. Aktieportföljen ser nu ut som följer:

Fondportföljen har under perioden stått i princip still. Portföljen uppgår till c:a 179.500 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har minskat i värde på grund av inköpen till portföljen, men också för att vi tagit en slant och använt till annat. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 160.000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter skatt och uppgår till 120.987 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Nu har vi alltså med råge passerat årets mål som var att nå 115.000 kr i utdelningar vilka erhålls under 2017. Jag tror och hoppas dessutom på ytterligare ett par köptillfällen under resten av året. Kanske kan vi nå 125.000 kr? Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand.

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Planen nu är dock att från 2018 inleda friheten med 3 månader ledigt i Thailand (och kanske prövar vi även något annat land) samt någon månad i Sverige på sommaren. Läs mer om denna plan i inlägget Vad händer här då? Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria och flytta till t ex Thailand.
 
Hur var oktober och början av november för dig?

Anonymous's picture
Sofokles (ej registrerad)

Vad roligt att det går så bra för er! Det låter som att ni verkligen har en underbar tid och jag gläds med er att ni dels mår så bra, dels närmar er realisationen av Plan 1! Bara ett futtigt år kvar - det ska man väl överleva?;)

Kul att följa er på denna magiska resa!

/Sofokles
 

Egon Investor's picture
21
68
3
0
Egon Investor

Härligt att det går bra för er och att planerna fortskrider (även om planen ändrats från tidigare om jag minns rätt). 

Jag trodde att jag förstod utdelningsdiagrammet, men är inte riktigt säker. Är de oranga staplarna prognos och de blåa utfall? Det var vad jag trodde till dess att jag läste texten under grafen.

Mvh

Egon

Anonymous's picture
Utdelningsstugan (ej registrerad)

Hej!

Det är riktigt roligt att följa er resa och också riktigt kul att det går så bra för er. Som sagt snart bara ett år kvar innan ni kan spendera en stor del av året i en mycket trevligare miljö. Så grymt inspirerande.

Må väl och kör hårt framöver!

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Sofokles:

Tack! Jo ett år till ska vi kunna klara av. Nu filar vi på planen framåt som innehåller en del utmaningar som måste hanteras. Jag har precis publicerat den första delen i den inläggsserien här på bloggen och ska försöka publicera nästa i början på nästa vecka.

Egon:

Det stämmer att planen har ändrats. Istället för big bang kring år 2020 inleder vi att köra 3 månader per år ledigt utomlands från år 2018 och jobbar resten. Grundplanen ligger dock fast, dvs att helt kunna sluta jobba om vi vill och leva av våra passiva inkomster. Med det nya upplägget är det dock inte möjligt att nå till år 2020 utan det tar nog ytterligare några år. Känns dock värt det för att få smaka på friheten tidigare.

Vad gäller diagrammet är båda staplarna en form av estimat/prognos egentligen. Den orange stapeln beskriver alltså vår prognos kring utdelningar utifrån den simulering vi gjort, dvs att vi köper för X kr varje månad + återinvesterar utdelningarna. Vi har portionerat ut köpen till månadsbasis men i praktiken kan vi, vid t ex en dipp, köpa för mer och när börsen känns dyr köpa för mindre.

Den blå stapeln är vad vi kommer få i utdelningar året efter (dvs i det här fallet under 2017). Det är ju dock också ett estimat eftersom vi inte vet vad respektive bolag kommer dela ut nästa år, någon kanske höjer och någon kanske sänker t ex. Dessutom finns valutaeffekten som kan påverka en hel del. Den blå stapeln ska därför ses som ungefärlig och baseras på fg års utdelningsnivå. Hoppas det blev lite tydligare nu?

Utdelningsstugan:

Tack! Ja det känns nästan lite overkligt faktiskt, men vi har slitit hårt och fortsätter att slita hårt för att nå vårt mål. Nu hägrar belöningen där i horisonten vilket så klart känns fantastiskt inspirerande.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)