Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport september 2015

Då var vi redan inne i oktober och just för tillfället känns det som om tiden flyger iväg. Börsen har fortsatt att vara volatil med såväl stora ned- som uppgångar.

Under september månad sjönk Frihetsfonden med c:a 0,8 %. Våra tillgångar sjönk alltså i värde trots att vi under månaden haft möjlighet att spara en hel del. Under september gjordes tre inköp till portföljen och först ut var köpet i Realty Income samt i ETF:en SPFF där vi fyllde på våra befintliga innehav. Senare under månaden gjorde jag också ett inköp till portföljen då jag köpte in Bank of Nova Scotia.

Under september har vi erhållit utdelningar från innehaven Realty Income samt SPFF. Totalt fick vi in 458 kronor på kontot vilket innebär att vi hittills under året fått 40 654 kr i utdelningar. En sammanställning av årets erhållna utdelningar finns på sidan Utdelningar. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså minskat i värde med c:a 0,8%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har minskat med drygt 19 000 kronor och det trots att vi alltså fyllt på med en rejäl slant. Inköpen vi gjort till aktieportföljen har dock medfört en ökning av de förväntade utdelningarna vilket är trevligt.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 2:e oktober:
 


Aktieportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 3,4 % om vi exkluderar nya inköp till portföljen. Inkluderar vi inköpen har portföljen istället vuxit i värde med c:a 4,1 %, Aktieportföljen ser ut som följer: 

 


Fondportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 4,8 %. Portföljen uppgår nu till drygt 158 500 kr. Värdeminskningen beror självklart på att fonderna har minskat i värde. Under månaden har vi fyllt på med en liten slant nyspar.


Krigskassan har under september månad minskat i värde med c:a 7,8 %. Anledningen till minskningen är främst att vi har gjort en hel del aktieinköp under månaden med medel från kassan, men också på att fonderna Multi Asset och Atlant Stability sjunkit något i värde. Kassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonderna Multi Asset L och Atlant Stability, uppgår för närvarande till c:a 750 000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:
 


Vår målsättning kring årlig utdelning från aktieportföljen kontra förväntat utfall ser idag ut enligt nedan:
 

 


Förväntade utdelningar är angivna efter skatt och uppgår till 65 898 kronor per år baserat på 2015 års utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand
 


Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. För tillfället täcker de drygt 3,5 månader i Thailand. Snart täcker vi alltså 1/3 år, det tar sig!

Hur var september för dig och portföljen?

 

Taggar (forum): 
nörden's picture
396
644
33
0
nörden

Vilka marginaler kommer ni ha? Ska ni ha så det räcker till exakt 12månader? Eller vad siktar ni på?

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Vi kommer att ha rejäla marginaler totalt sätt. Först och främst är budgeten (dvs "Leva i Thailand budgeten") framräknad med viss marginal så att vi kan hantera "normala" valutaeffekter, viss inflation och även det faktum att något innehav sänker eller helt slopar utdelningen ett visst år. Mao är det inte exakt 12 månader utan snarere ett par månader till.

Förutom det kommer vi att ha en "kapitalreserv" då vi säljer huset vi bor i + lite annat smått och gott. Som läget är nu lär den reserven vara sjusiffrig. Dessutom har vi givetvis hela aktieportföljen som vi så klart inte vill använda, men kan göra om så krävs. Fin fina marginaler med andra ord.

nörden's picture
396
644
33
0
nörden

Trodde inget annat om dig. ;)
Mest nyfiken bara.

zlaskarn's picture
242
364
24
1
zlaskarn

Gillar verkligen dina inlägg, mycket inspirerande. Kul att ni ligger ovanför prognosen.

Hur resonerar du kring de fonder ni äger? Jag menar, fördelningen fonder/aktier är typ 10/90. Tänkte bara på varför du inte har allt i aktier bara.

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

#Nörden - hehe, skönt att du har höga tankar om mig =)

#zlaskarn - tack zlaskarn och att ligga lite över prognosen känns rätt gött. Som läget är nu bör vi inte ha några problem att nå (eller snarare "slå") årsprognosen kring utdelningar.

Vad gäller fondportföljen så är planen att sopa in allt i utdelningsaktier framöver. Just för tillfället har jag dock redan c:a 750 000 kr i krigskassan (sparkonto, räntespar samt fonderna Multi Asset och Atlant Stability) = inte allt för imponerande avkastning. Av den anledningen har jag valt att låta en viss del av fondportföljen ligga kvar för att ev kunna få en något bättre avkastning till förvisso en högre risk. När kassan någon gång i framtiden börjar sina kommer fondportföljen dock att avvecklas.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)