Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
72
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Möjligheter, risker och riskhantering (Del 3 av 4)

Då var det dags för del 3 i inläggsserien om familjen VtF:s frihetsplan. I det första inlägget, Varför har vi valt att vandra på vägen till frihet?, redogjorde jag för varför vi valt att ta steget och vad som motiverar oss. I del 2, Finansiella förutsättningar och mål, gick jag igenom våra finansiella förutsättningar, vad vi tror oss behöva uppnå för att våga ta steget samt hur vi tar oss till målet. 

I det här inlägget ska vi titta på vilka möjligheter vi får genom att realisera planen, men också vilka risker det innebär att fullfölja planen samt hur vi tänker oss att hanterar dem. 

Att realisera vår dröm är som en lång och mödosam vandring. Drömmen hägrar där i horisonten, men för att nå den krävs en stor portion uthållighet, tålamod, disciplin och målmedvetenhet. En genomtänkt plan kräver också en riskanalys, en analys som innebär att vi har identifierat de viktigaste riskerna, skattat dem, värderat konsekvenserna samt funderat igenom hur vi preventivt kan mildra konsekvenserna. Genom att göra den här övningen blir sannolikheten klart lägre för att råka ut för tråkiga överraskningar och därmed en grusad dröm. Den ger oss också råg i ryggen att verkligen våga fullfölja när det väl är dags.
 


I en riskanalys är det sällan meningsfullt att försöka hitta alla risker. Visst, världen kan gå under, men mot sådana risker finns ingen åtgärd så varför lägga energi på det? Nej, en bra riskanalys innehåller istället realistiska risker där det ändå finns någon grad av sannolikhet för att de faktiskt inträffar. Genom att tänka igenom riskerna får vi möjlighet att bygga upp flera försvarslinjer vilka tillsammans mildrar konsekvenserna och snabbare får oss att agera om nu det tråkiga inträffar.

Låt oss dock börja med att prata om möjligheterna, det är ju trots allt möjligheterna som lockar. Familjen VtF är, som bloggnamnet antyder, ute efter att nå vår definition av frihet. Den friheten innebär i korta drag att vi själva bestämmer över vår tid och därmed även kan besluta hur vi vill disponera den. Målet i sig är egentligen inte att sluta jobba utan snarare friheten det innebär att kunna välja om vi vill arbeta eller inte. Som jag tidigare sagt, såväl herr som fru VtF har för närvarande arbeten vi trivs riktigt bra med, men vi gillar däremot inte känslan av att vara tvungna att arbeta för att få tak över huvudet och mat på bordet (för då är du i ekorrhjulet). Vi gillar inte heller det faktum att våra arbeten kräver så pass mycket energi av oss vilket skapar obalans i livet. Helt enkelt, vi vill kunna välja själva vad vi gör med vår tid.

Planen är att försöka få tjänstledigt från vara arbeten i 12 månader. Det är förvisso inget som går att kräva av arbetsgivaren för det vi avser att göra, men det är ändå värt ett försök tycker vi. I synnerhet som vi ändå trivs så pass bra. En tanke som har börjat gro hos oss båda är om det skulle vara möjligt att kunna jobba t ex 12-16 timmar fördelade över hela veckan när vi väl kommit iväg. Kravet är så klart att uppgifterna kan göras på distans och hos min arbetsgivare kan jag faktiskt komma på några sådana uppgifter. Det här tål att tänkas på lite mer, för det skulle medföra en del fördelar, t ex att vi skulle ha kvar en fot i branschen, men också att det varje månad kommer in en extra slant. Kalkylen kommer dock aldrig bygga på att vi får in de här pengarna utan de ska i så fall ses som en bonus vilken t ex skulle kunna ge oss utrymme att fortsätta investera löpande för att öka våra passiva inkomster ytterligare. Idén känns lite smakfull ändå tycker jag. Det tål att tänkas mer på.

Om vi då går över till det här med risker. Som många läsare av bloggen redan vet vid det här laget så är det att familjen VtF gillar planer som har såväl hängslen som livrem. Kanske är vi lite fega av oss, men samtidigt kan vi känna att vi verkligen vill ha en solid och uthållig lösning med tillräckliga marginaler för att vi ska känna oss bekväma att ta steget och hoppa ut för stupet. Som vår plan ser ut nu känner jag faktiskt att vi har såväl hängslen som livrem. Vår kalkyl bygger på att vi ska kunna leva enbart av våra passiva inkomster vilket medför att vi då har pengamaskinen kvar om det krisar, vi har dessutom rejäla avsättningar till pension som vi kan börja ta av från 55 års ålder samt att vi bör kunna ha en skaplig likviditetsreserv när det väl är dags att hoppa. Det känns stabilt.

Innan jag redogör för riskanalysen i sin helhet så vill jag tala om att vår plan de senaste dagarna har förändrats en del. Tidigare var planen att sälja huset vi bor i samt diverse övriga tillgångar när det väl var dags vilket skulle ge oss en rejäl likviditetsreserv. Bloggkollegan Frivid42 ställde dock en fråga i det första inlägget i den här serien som handlade om vi hade för avsikt att "superspara" t ex 2 år innan vi planerar att hoppa. Det kan jag säga att vi inte hade, men kommentaren fick oss att tänka till ett par extra varv och slutade med att planen gjordes om till viss del. Nu kan jag därför säga att vi kommer spara en del extra de sista 1 - 1,5 åren genom att vi säljer vårt hus och istället köper en mindre bostadsrätt. Så här går våra tankar i stora drag:

  •  1-1,5 år innan vi avser att komma iväg så säljer vi huset samt vissa andra tillgångar (t ex en av våra två bilar). Samtidigt investerar vi i en mindre bostadsrätt som ändå är tillräckligt stor för familjen VtF att bo i under övergångsperioden. Den kommer dock inte vara speciellt stor och innebär alltså att det blir trångt men mysigt =) Genom att göra så här så kommer vi kunna spara klart mer varje månad under den här perioden då våra kostnader sjunker rejält. Med stor sannolikhet innebär det också att vi kan komma iväg något tidigare vilket är trevligt. Vårt mål ligger dock fast vid att komma iväg senast under år 2020. 
  • Lägenheten tänker vi oss ligger i en omtyckt närförort till Stockholm (samma som vi bor i idag). Det är förvisso inte billigt att köpa en bostadsrätt här, men samtidigt är läget bra vilket innebär att det lär bli enkelt att hyra ut den. Genom försäljning av huset kan vi dessutom hantera finansieringen på ett bra sätt.
  • När vi väl ger oss iväg så kommer vi att behålla lägenheten vilket ger oss ett ställe att utgå ifrån när vi är i Sverige (sommar) samt en adress vi kan vara skrivna på. Planen är att hyra ut lägenheten, men i kontraktet se till så att vi har rätt att disponera lägenheten under sommaren. Självklart skulle det innebära att hyrestagaren inte behöver betala hyra under den perioden vi disponerar bostaden och det upplägget kan jag tänka mig går hem mer än väl hos t ex en student.
  • Slutligen, det är högst sannolikt att vi kommer kunna hyra ut lägenheten för mer pengar än vad vi själva betalar. I vår kalkyl har vi dock valt att göra den kostnadsneutral för att inte åka på en dubbelsmäll om det nu inte blir som vi tror.

Fördelarna med upplägget är många som ni kan se, men nackdelen är att vår likviditetsreserv skulle bli betydligt mindre än tidigare tänkt. Det löser vi dock genom att, när vi väl nått de passiva inkomster vi önskar, arbetar på en stund till, men då sparar alla pengar för att bygga på reserven till en behaglig nivå.  

Så, låt oss då kolla på de risker vi har identifierat. I tabellen nedan har vi redogjort för riskerna, för sannolikheten att de inträffar (1-5 där 5 innebär att det är mycket troligt att risken inträffar), konsekvensen om risken blir verklighet (1-5) samt slutligen våra förebyggande åtgärder. Vi påstår inte att analysen är fullständig, men i våra ögon är den tillräckligt bra och ger oss den mängd försvarslinjer vi är ute efter.

 
Slutsatsen är att vår plan ger tillräckliga hängslen och livremmar. Uppsidorna övertrumfar med råge de risker som finns och de flesta sannolika risker vi har identifierat har vi kontroll på och även preventiva åtgärder för som minimerar konsekvenserna. Sammantaget har vi ett stort antal försvarslinjer som tillsammans bygger en stark barriär. 
 
Jag kan också tillägga att det finns ytterligare försvar som jag inte ens tagit med i kalkylen, en sådan är barnbidraget som inte är medräknat men självklart disponibelt samt att vi självklart också kan sälja bostadsrätten om det skulle knipa. Dessutom är det högst troligt att vi kommer få ut mer i hyra än vad lägenheten kostar oss då det råder enorm bostadsbrist i Stockholmstrakten och det lär det även göra år 2020.
 
Synpunkter? Har vi missat något väsentligt? Kan vi tänka annorlunda?
Calleshusse's picture
1
1
0
0
Calleshusse

Glöm inte att barnbidraget bara gäller så länge barnet bor i Sverige. Se  http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/barnet_fott/barnbidrag/

Vägen till Frihet's picture
194
243
72
0
Vägen till Frihet

Japp har insett det sent om sider =) Tack för informationen och länken.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)