Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sammanfattning av 2015

Oj vad fort tiden går, det har redan blivit 2016! Nu när ett nytt år har inletts så känns det lämpligt att sammanfatta det som varit, utvärdera, reflektera och därefter ta nya steg på vägen till frihet. Vi har under året tveklöst rört oss närmare vår dröm och för varje månad som går tar vi dessutom nya kliv i rätt riktning. Nu hoppas jag att 2016 ska bli ett minst lika bra år för familjen VtF som 2015 blev.
 


2015 var bloggen Vägen till Frihets första helår (startade den i mitten av juni 2014) och under året har den fortsatt att växa vilket naturligtvis känns väldigt roligt. Året gav mig också möjlighet att börja blogga på plattformen TradeVenue där jag numer är en av toppbloggarna. Räknar jag samman antalet sidvisningar från dessa båda bloggar så har jag en normal månad ungefär 30.000-35.000 sidvisningar, men när jag varit extra aktiv har det varit en bit över 40.000 sidvisningar en enskild månad. Helt galet, det hade jag aldrig trott när jag i juni 2014 drog igång bloggen kan jag lugnt säga =)

Jag vill också passa på att tacka alla läsare för kommentarer och många mail som gör bloggen levande och dessutom ger mig värdefull information som får mig att tänka till både en och två gånger extra. Den interaktiviteten hoppas jag naturligtvis fortsätter under 2016!

Så vilka inlägg var då de mest lästa på bloggen under 2015? Så här blev resultatet:

 1. Budget - att leva i Thailand - Publicerades redan i augusti 2014. Det här inlägget har varje månad väldigt många läsare. Jag antar att det beror på att fler är sugna på att bo i Thailand och funderar lite kring vad det kan tänkas kosta =)
 2. Fyllt på i Realty Income samt SPFF och hur värderar man egentligen en REIT? - Publicerades i september 2015. Uppenbarligen är det många som är sugna på att förstå mer om REIT:s. De artiklar jag länkar till är dessutom väldigt läsvärda. 
 3. Så här agerar jag i börsturbulensen - Publicerades i augusti 2015. Det skakade till lite extra på börsen och många var uppenbarligen intresserade av hur andra tänkte och agerade.
 4. Börskraschen år 2000 - betraktelser från insidan - Publicerades i mars 2015. Uppenbarligen intressant för många och eftersom jag var mitt i stormens öga när det hände så hade jag en hel del att berätta om.  
 5. Är bubbelfasen över för den här gången? - Publicerades i juni 2015. Ja vem vet, kanske fortsätter det upp ett tag till eller så är det på väg ner? Ett inlägg som beskriver de olika faserna som till slut leder fram till att en bubbla spricker.
 6. Rapport Q2 - Betsson & TeliaSonera - Publicerades i juli 2015. Generellt har jag ganska många läsare på mina inlägg med namnet "Rapport QX - Bolag Y" vilket är kul. Jag skriver dessa inlägg främst för att få ner mina tankar och kommentarer, men också för att enkelt kunna gå tillbaks och jämföra.

  Under året har vår Frihetsfond vuxit i värde med c:a 32 %. Inte illa om jag får säga det själv! Per den sista december 2015 uppgår Frihetsfonden till drygt 2,35 MSEK (1,78) vilket innebär att kapitalet har ökat under året med över 570 000 kr! Det är naturligtvis fantastiskt kul, men viktigare är dock att våra passiva inkomster fortsätter att utvecklas i rätt riktning.

  Den inbitne läsaren vet att vårt mål är att kunna leva av våra passiva inkomster den dagen vi vandrat klart på Vägen till Frihet. Det är ett mål vi hoppas kunna nå senast under år 2020 och "so far so good". Under 2015 erhöll vi totalt 48 403 kronor i utdelningar efter avdragen skatt. Det är en ökning på nästan 152 % jämfört med 2014 då vi fick in 19 234 kronor.

  Vid utgången av 2015 förväntas befintlig portfölj ge c:a 77 800 kr efter skatt år 2016 och då baserat på 2015 års utdelningsnivåer (undantag MQ där det redan är känt att utdelningen ökar från 1,36 kr/aktie till 1,75). Förhoppningsvis kan det bli lite mer än så genom utdelningshöjningar från några av innehaven. En titt på det delmål vi satte i slutet av 2014 visar att vi lyckats överträffa årsmålet kring utdelningar något:
   


  Vår viktigaste målsättning för 2016 är att nå en passiv inkomst på 115 000 kr efter skatt som vi i så fall skulle erhålla under 2017. Vår tanke, för att nå dit, är att även fortsättningsvis göra regelbundna inköp till portföljen

  För 2016 hoppas vi fortsatt kunna spara större summor varje månad öronmärkt för aktieköp. För oss är det dock viktigt att hitta en bra balans mellan att spara och att konsumera då vi är övertygade om att det gör oss mer uthålliga. Att resa är t ex något vi gillar och för det sätter vi därför av en skaplig slant varje månad (medel som självklart inte är inkluderat i Frihetsfonden). I nuläget sparar vi ungefär 50 % av vår disponibla inkomst varje månad och det är knappast fantastiskt i jämförelse med många andra bloggare, men det är inte heller illa. Kanske kan vi öka sparkvoten några procent till under 2016? Vi kommer helt klart att göra ett seriöst försök i alla fall.  Det finns poster att ta tag i och där en minskning inte kommer att påverka den upplevda livskvaliteten nämnvärt.

  Nu hoppas vi på ett bra 2016 där vi, inte minst, får se stadigt ökande passiva inkomster. Dessutom ser jag gärna att börsen rör sig söder ut under året så att vi får många fina köplägen. Ifall så sker har vi en ganska så välfylld krigskassa vilken väntar på att sättas i arbete kombinerat med vårt månatliga kassaflöde. Det sammantaget bör ge oss goda förutsättningar för ett trevligt 2016!

  Slutligen önskar familjen VtF alla läsare ett riktigt Gott Nytt År!

  Cykelpeter1's picture
  10
  35
  2
  0
  Cykelpeter1

  Bra Sammanfattning & härlig inspiration inför 2016!

  Min ursprungliga plan när jag började spara seriöst & strukturerat för 2 1/2 år sedan var att jobba tills jag är 55 vilket är 2022. Nu när jag börjat räkna på det på allvar & läst din och andras bloggar inser jag att det kommer vara fullt möjligt att sluta jobba / äga min tid redan 2018 / 2019 ... Can't wait ;-)

  nörden's picture
  396
  644
  33
  0
  nörden

  Gott nytt år till er med, samt gratulerar till den fina utvecklingen. 

  Vägen till Frihet's picture
  194
  243
  74
  0
  Vägen till Frihet

  Cykelpeter1: Bra Sammanfattning & härlig inspiration inför 2016!Min ursprungliga plan när jag började spara seriöst & strukturerat för 2 1/2 år sedan var att jobba tills jag är 55 vilket är 2022. Nu när jag börjat räkna på det på allvar & läst din och andras bloggar inser jag att det kommer vara fullt möjligt att sluta jobba / äga min tid redan 2018 / 2019 ... Can't wait ;-)

   


  Tack Cykelpeter1. Ja det är verkligen möjlligt och är man dessutom beredd att ta lite av kapitalet varje år kan det gå ännu fortare. För vår del är dock målet att kunna leva enbart av passiva inkomster även om det är troligt att vi kommer arbete på något sätt även efter att vi nått i mål. Lycka till under 2016!

  Vägen till Frihet's picture
  194
  243
  74
  0
  Vägen till Frihet

  nörden: Gott nytt år till er med, samt gratulerar till den fina utvecklingen. 

   


  Tack nörden! Det blir intressant att se hur saker utvecklar sig under 2016.

  Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
  CAPTCHA
  This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

  Blog Archive

  Blog Archive
  2017 (7)