Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
72
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed
22 februari 2016

Utdelningar februari

Då är det dags att summera februari månads utdelningar. Den 17/2 kom nämligen månadens sista utdelning in på kontot.

 

 


Totalt fick jag in 6 567 kronor efter dragen källskatt och utdelningar inkom från:

  1. MQ - 2 975 kronor (4/2)
  2. Akelius Pref - 3 000 kronor (10/2)
  3. Global X SPFF - 248 kronor (11/2)
  4. Realty Income - 344 kronor (17/2)

Mars månad bör ge mig utdelningar från SPFF (11/3), Realty Income (18/2), Castellum (24/3) samt Nordea (30/3). En summering av årets utdelningar hittar du på sidan Utdelningar.

Taggar (forum): 
28 november 2015

Inköp Akelius Pref

Den 23:e november fyllde jag på mitt innehav i Akelius Pref. Jag köpte 150 stycken till kursen 299 kr/st.
 


I och med detta köp utgör preffarna nu knappt 25% av portföljen och en högre andel än så vill jag inte ha. På lite längre sikt ser jag ett tak om max 15% preffar, men dit ska jag inte komma genom försäljning av befintliga utan av att andra innehavs andel ökar.

Det finns många åsikter om preffar såväl positiva som negativa. Numer finns det dessutom hur många preffar som helst och kvalitén varierar friskt vill jag påstå. Själv vill jag bara äga preffar i sunda och lönsamma verksamheter med bästa tänkbara förutsättningar att dela ut pengar över tid. Min absoluta favorit är därför Akelius som känns uthålligt lönsamt och med lägen på fastigheterna som är mycket attraktiva. Idag äger de c:a 51 000 lägenheter varav 80% av dessa finns i städerna Berlin, London, Paris, Stockholm och New York. Det känns bra.

Min plan är att äga prefferna till dess de bli inlösta (om de nu blir inlösta vilket inte är självklart) och under tiden erhålla utdelningar. Priset jag betalt för mina preffar är dessutom under inlösenkurs vilket så klart är viktigt. Kursen kan ju naturligtvis bli ännu lägre än idag om t ex räntorna går upp, men eftersom jag inte har för avsikt att sälja är det inget som bekymrar mig.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
15 november 2015

Utdelningar och kort kommentar om Realty Incomes Q3 rapport samt guidning för 2016

Nu har halva november gått och det har trillat in ett par utdelningar på kontot från Akelius Pref och ETF:n SPFF. De närmsta dagarna lär det också komma in en liten utdelning från Realty Income.
 

 

Den 10:e november fick jag in 2 250 kronor från mitt innehav i Akelius Pref och den 13:e november kom det in 273 kronor, efter avdragen källskatt om 15%, från SPFF. Totalt för månaden innebär det alltså 2 523 kronor. Näst på tur är Realty Income som lär dyka upp på kontot i nästa vecka.

Tänkte också komma med några korta kommentarer om just Realty Income och deras Q3-rapport samt guidning för 2016. Låt oss börja titta på hur Q3 var:

  • AFFO (Adjusted Funds From Operations) ökade med 9,4% till $0,70 jämfört med samma period föregående år .
  • Under Q3 har bolaget investerat $123,9 miljoner i 47 nya fastigheter eller i fastigheter som just ny byggs.
  • Den månatliga utdelningen höjdes från och med september för 82:a gången och utdelningen blev 4%  högre jämfört med samma period 2014.
  • Guidningen för 2015 är att AFFO landar på $2,72 - 2,74 (tidigare guidning $2,69 - 2,73).


Samtidigt guidar Realty Income för 2016 och säger att estimerat AFFO förväntas gå upp 4,4 - 6,2%. Det innebär att AFFO bör landa inom intervallet $2,85 - 2,90. Det här innebär självklart också att vi aktieägare kan förvänta oss fortsatt höjda utdelningar i samma storleksordning nästa år. Det ser trevligt ut det här måste jag säga.

Vill du förstå mer om hur REIT:s fungerar och vad AFFO etc betyder, ta en titt på inlägget Fyllt på i Realty Income samt SPFF och hur värderar man egentligen en REIT?

Taggar (forum): 
6 juni 2015

Inköp Akelius Pref

Igår fyllde jag på mitt innehav i Akelius Pref. med 150 stycken till priset 312 kronor styck. Till det priset blir direktavkastningen c:a 6,4 % vilket känns riktigt bra med tanke på risknivå och kvalitet.

Preferensaktier har generellt pressats ner en del i pris den senaste tiden vilket till stor del beror på stigande marknadsräntor. De ganska stora rörelser vi fått se i preffar som Akelius och Klövern känns dock klart överdrivna tycker jag då det känns troligt att vi kommer ha relativt låga räntor under lång tid. I en sådan miljö är preffar intressant som en del av portföljen, men det gäller alltså att ha koll på långa marknadsräntor och hur inflationen utvecklas.

Det gäller också att tänka sig för i valet av preffar som nu börjar bli väldigt många. För egen del vill jag bara ha preffar i bolag som visar stabila kassaflöden och finanser. Akelius är utan tvekan ett bolag som passar i det sammanhanget och nyligen gav S&P Akelius kreditbetyget "BBB- med stabila utsikter".

Vill du veta mer om preferensaktier och hur de fungerar rekommenderar jag dig att läsa bloggkollegan Petruskos inlägg Introduktion till preferensaktier på http://petrusko.blogspot.se/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)