Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
72
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed
26 april 2016

Utdelningar april, one to go

Det fortsätter att komma in friska kulor från utdelningar till familjen VtF i snabb takt. Mars, april och maj är våra absolut starkaste utdelningsmånader så det är bara att passa på att njuta så länge det varar =)
 

Till och med den 24:e april har vi fått in 46.037 kronor på kontot efter dragen källskatt. I april har vi hittills fått in 19.729 kronor och då väntar vi fortfarande på utdelning ifrån Bank of Nova Scotia som bör landa på kontot den 28:e april.

Under månaden har vi erhållit utdelningar ifrån följande innehav:

 1. Klövern Pref - 3 000 kr (5/4) 
 2. Swedbank - 5 350 kr (12/4)
 3. Global X SPFF - 240 kr (13/4)
 4. Realty Income - 329 kr (18/4)
 5. Telia Company - 3 705 kr (19/4)
 6. Mekonomen - 2 555 kr (19/4)
 7. Ratos - 4 550 kr (21/4) 

Samtliga erhållna utdelningar kommer i vanlig ordning att återinvesteras.

30 januari 2016

Utdelningar januari och fyllt på i Nordea

Nu är januari snart slut och alla månadens utdelningar har inkommit på kontot.
 


Totalt fick jag in 4 818 kronor efter skatt och utdelningar inkom från:

 1. Klövern Pref - 3 000 kronor (7/1)
 2. Global X SPFF - 255 kronor (11/1)
 3. Realty Income - 333 kronor (18/1)
 4. Bank of Nova Scotia - 1 230 kronor (28/1)

Februari månad bör ge mig utdelningar från MQ (4/2), Akelius Pref (10/2), SPFF (11/2) och Realty Income (18/2).


Jag har också passat på att fylla på ytterligare en gång i Nordea när jag tyckte att kursen hade gått ner lite väl mycket. Den 28:e januari passade jag därför på att köpa 350 stycken till kursen 83,50 kr/st. Det innebär att Nordea nu utgör drygt 7% av portföljen.

13 januari 2016

Utdelningar och ytterligare påfyllning i Bank of Nova Scotia

Nu har snart halva januari passerat och årets första utdelningar har börjat trilla in på kontot.
 

Den 7:e januari erhöll jag utdelning från Klövern Pref om 3 000 kr och den 11:e januari inkom 255 kronor från SPFF efter dragen källskatt. Innan januari är slut bör jag erhålla utdelningar från Realty Income samt även Bank of Nova Scotia.

Förutom att få ta emot lite utdelningar så har jag också passat på att fylla på i Bank of Nova Scotia ännu en gång. Kursen har nu letat sig under 54 CAD och då kunde jag inte låta bli köpknappen. Det blev 100 stycken nya vilket innebär att det totala innehavet nu uppgår till 440 stycken.

Snart drar rapportsäsongen igång och det ska bli riktigt intressant att se hur det går för mina innehav samt naturligtvis hur utdelningarna blir. Först ut bland innehaven är Castellum som kommer med sin årsrapport den 20:e januari. En stund därefter (med start den 28:e januari) drar cirkusen igång på fullt allvar. Innan januari är slut kommer rapporter även från Nordea, Investor samt TeliaSonera.

Taggar (forum): 
19 december 2015

Årets sista utdelningar

Nu har de sista två utdelningarna för året landat på kontot. ETF:n SPFF gav 268 kronor efter avdragen källskatt och Realty Income inbringade 331 kronor efter att samma skatt är dragen. Det betyder att december gav oss totalt 599 kronor eller, om du så vill, nyårschampagnen om man är på det humöret.

För året summerar jag utdelningen efter skatt till 48 403 kronor. Efter skatt är nästan sant då jag bara inkluderat dragen källskatt och skatt på innehav som ligger i vanlig depå. Schablonskatt för innehav på ISK däremot har jag inte räknat av. Dessutom kommer jag ju någon gång framöver också få tillbaks källskatten, men det kan ju ta lite tid och får ses som en positiv överraskning den dagen.

 

 

Nu börjar snart ett nytt spännande år med nya utdelningar. I januari rivstartar vi med utdelningar från Klövern Pref, Bank of Nova Scotia, Realty Income och ETF:n SPFF. Förhoppningsvis ger det oss i runda slängar 4 000 - 4 500 friska riksdaler på kontot i januari vilka självklart ska återinvesteras för att bygga på pengamaskinen ytterligare. Jag kommer i ett kommande inlägg att sammanfatta året som gått och då också delge målsättningen kring utdelningar. Redan nu kan jag dock avslöja att målsättningen är att portföljen, vid utgången av 2016, ska ge ett sexsiffrigt belopp under 2017

Om inte allt för lång tid så kommer många av mina innehav att börja kommunicera ut vad de tänker sig att dela ut nästa år. Det ska bli mycket spännande att se vilka innehav som kommer att öka utdelningen, vilka som behåller nuvarande nivå och även om vi får se några sänkningar.

Baserat på årets utdelningsnivåer så bör befintlig portfölj ge oss c:a 76.400 kr i utdelningar nästa år. Min förhoppning, när allt sammanfattas, är givetvis att vi får några procents utdelningsökningar, men det återstår givetvis att se. Flera av innehaven kan nog tänkas öka och vissa ligga kvar på nuvarande nivå. I riskzonen för utdelningssänkningar finns, enligt mig, svenska banker generellt på grund av osäkerheter kring högre kapitalkrav (Nordea troligen högst risk), men också mitt lilla innehav i Kvaerner. På plussidan finns att jag redan nu vet att MQ höjer sin utdelning från 1,36 kr/aktie till 1,75 kr/aktie. Det är en trevlig start på det nya utdelningsåret!

Hur var december för dig på utdelningsfronten? Ser nästa år lovande ut?

3 oktober 2015

Månadsrapport september 2015

Då var vi redan inne i oktober och just för tillfället känns det som om tiden flyger iväg. Börsen har fortsatt att vara volatil med såväl stora ned- som uppgångar.

Under september månad sjönk Frihetsfonden med c:a 0,8 %. Våra tillgångar sjönk alltså i värde trots att vi under månaden haft möjlighet att spara en hel del. Under september gjordes tre inköp till portföljen och först ut var köpet i Realty Income samt i ETF:en SPFF där vi fyllde på våra befintliga innehav. Senare under månaden gjorde jag också ett inköp till portföljen då jag köpte in Bank of Nova Scotia.

Under september har vi erhållit utdelningar från innehaven Realty Income samt SPFF. Totalt fick vi in 458 kronor på kontot vilket innebär att vi hittills under året fått 40 654 kr i utdelningar. En sammanställning av årets erhållna utdelningar finns på sidan Utdelningar. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså minskat i värde med c:a 0,8%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har minskat med drygt 19 000 kronor och det trots att vi alltså fyllt på med en rejäl slant. Inköpen vi gjort till aktieportföljen har dock medfört en ökning av de förväntade utdelningarna vilket är trevligt.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 2:e oktober:
 


Aktieportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 3,4 % om vi exkluderar nya inköp till portföljen. Inkluderar vi inköpen har portföljen istället vuxit i värde med c:a 4,1 %, Aktieportföljen ser ut som följer: 

 


Fondportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 4,8 %. Portföljen uppgår nu till drygt 158 500 kr. Värdeminskningen beror självklart på att fonderna har minskat i värde. Under månaden har vi fyllt på med en liten slant nyspar.


Krigskassan har under september månad minskat i värde med c:a 7,8 %. Anledningen till minskningen är främst att vi har gjort en hel del aktieinköp under månaden med medel från kassan, men också på att fonderna Multi Asset och Atlant Stability sjunkit något i värde. Kassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonderna Multi Asset L och Atlant Stability, uppgår för närvarande till c:a 750 000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:
 


Vår målsättning kring årlig utdelning från aktieportföljen kontra förväntat utfall ser idag ut enligt nedan:
 

 


Förväntade utdelningar är angivna efter skatt och uppgår till 65 898 kronor per år baserat på 2015 års utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand
 


Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. För tillfället täcker de drygt 3,5 månader i Thailand. Snart täcker vi alltså 1/3 år, det tar sig!

Hur var september för dig och portföljen?

 

Taggar (forum): 
1 september 2015

Månadsrapport augusti 2015 samt köp i Klövern Pref

Då är augusti mer eller mindre förbi och familjen VtF har nu hunnit komma igång med jobb och skola igen efter en underbart härlig (men rätt så dyr) semester. Att komma tillbaks till jobbet och vardagen har faktiskt inte känts allt för jobbigt den här gången. Anledningen är att det just nu händer så många spännande saker kombinerat med att det företag jag arbetar för erbjuder en mycket positiv arbetsmiljö och det betyder väldigt mycket för trivseln. Vår målsättning kring att vandra klart på vägen till frihet är dock 100 % intakt och tveklöst vår stora gemensamma dröm.

Eftersom månaden är så gott som slut kommer här familjen VtF:s månatliga rapport. Börsmånaden har varit minst sagt turbulent med såväl kraftiga ned- som uppgångar. Totalt för hela månaden har dock OMXSPI backat en hel del och så även vår Frihetsfond.

Under augusti månad sjönk Frihetsfonden med c:a 0,5 %. Våra tillgångar sjönk alltså i värde trots att vi under månaden har kunnat spara relativt mycket. Under månaden gjordes ett par aktieaffärer och först ut var köpet i MQ där jag fyllde på mitt befintliga innehav. Föregående vecka inhandlades också ytterligare 150 Klövern Pref till kursen 295 kronor. Jag kunde inte motstå när kursen droppade så pass mycket samtidigt som krigskassan är välfylld. Till betald kurs uppgår direktavkastningen till attraktiva 6,8 %.

I augusti erhölls utdelningar från innehaven Akelius Pref samt SPFF. Totalt fick vi in 2 459 kronor på kontot. En sammanställning av årets erhållna utdelningar finns på sidan Utdelningar. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså minskat i värde med c:a 0,5%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har minskat med 11 795 kronor och det trots att vi alltså fyllt på med en rejäl slant. Inköpen vi gjort till aktieportföljen har dock medfört en kraftig ökning av de förväntade utdelningarna vilket så klart känns fantastiskt.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 30:e augusti:
 


Aktieportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 3,5 % om vi exkluderar nya inköp till portföljen. Inkluderar vi inköpen har portföljen istället vuxit i värde med c:a 11,8 %, Aktieportföljen ser ut som följer:
 


Fondportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 4,2 %. Portföljen uppgår nu till drygt 166 500 kr. Värdeminskningen beror självklart på att fonderna har minskat rejält i värde trots att vi i vanlig ordning har fyllt på med en liten slant nyspar.

Krigskassan har under augusti månad minskat i värde med drygt 14,7 %. Anledningen till minskningen är att vi har gjort en hel del aktieinköp under månaden med medel från kassan samt att vi även tog pengar från kassan för inköp av Realty Income samt SPFF i slutet av juli. Julis köp inkluderades inte vid föregående månadsrapport eftersom köpen gjordes efter publicering av rapporten. Kassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonderna Multi Asset L och Atlant Stability, uppgår för närvarande till c:a 813 000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:
 


Vår målsättning kring årlig utdelning från aktieportföljen kontra förväntat utfall ser idag ut enligt nedan:
 


Förväntade utdelningar är angivna efter skatt och uppgår till 61 648 kronor per år baserat på 2015 års utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand
 


Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. För tillfället täcker de drygt 3,3 månader i Thailand. Det tar sig!

Nu får vi se om september kommer att bjuda på några fina köptillfällen. För tillfället är det svårt att veta var börsen är på väg tycker jag. Min gissning är dock att även september kommer bjuda på hög volatilitet för helt uppenbart är marknaden rätt spänd just nu, ena dagen förtvivlan och nästa dag hopp.

September brukar dessutom historiskt vara en ganska så svag börsmånad. Det är ju knappast otänkbart att Kina karusellen inte är över ännu och så ska ju dessutom Fed lämna sitt räntebesked inkl prognos vilket kan få konsekvenser. En höjd ränta i september (vilket i nuläget inte känns troligt med tanke på att Kina har devalverat sin valuta) kommer sannolikt innebära en sur börs, i varje fall i det korta perspektivet.

Hur var augusti för dig och portföljen? Hittade du några fina köplägen under börsturbulensen? Vilka aktier ligger närmst till hands för inköp?

Taggar (forum): 
7 juli 2015

Utdelning Klövern

Den 3:e juli kom den kvartalsvisa utdelningen från Klövern Pref in på mitt konto. Mina 450 preffar gav 2 250 kronor.

Nästa utdelning bör komma ifrån Akelius Pref kring den 10:e augusti. En sammanställning av årets erhållna utdelningar finns på sidan Utdelningar.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)