Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 april

Månadsrapport mars 2017

Då har ytterligare en månad passerat och det betyder att vi är en månad närmare Thailand. Nu börjar våren göra sig påmind vilket är underbart, men som alltid i mars/april kommer bakslag där temperaturen skiftar kraftigt. Förra veckan var det typ sommar ett par dagar för att nästa dag vara vinter igen. Sverige i ett nötskal med andra ord.

Om vi då tar en koll på Frihetsfonden så kan jag konstatera att det går i rätt riktning även om det knappast blev någon lysande månad. Under mars ökade Frihetsfonden marginellt trots ok sparande och utdelningar. Att så blev fallet beror på att portföljen inte hade en av sina bättre månader.

Under mars har jag gjort ett flertal inköp till portföljen genom att fylla på i Betsson, Hemfosa, Castellum samt H&M.

Kollar vi på erhållna utdelningar under månaden så fick vi in 11.346 kr efter avdragen källskatt. Utdelningar erhölls från SPFF (13/3), Northview Apartment (16/3), Realty Income (16/3) samt Nordea (27/3). Detta betyder att vi hittills under året fått in 27.355 kr efter avdragen källskatt.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden ökat marginellt i värde. Totalt handlar det alltså om att våra investeringsbara tillgångar har ökat i värde med några tusenlappar sedan föregående månad.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 1:a april:

Aktieportföljen har under perioden ökat i värde. Att portföljen har ökat i värde beror på att flera nya inköp gjorts till portföljen. Exkluderar vi nya inköp till portföljen har värdet istället sjunkit med någon %.

Aktieportföljen ser nu ut som följer:

Fondportföljen har under perioden ökat marginellt i värde. Det handlar dock om väldigt lite och idag uppgår fondportföljen till c:a 155.500 kr. I vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant

Krigskassan har minskat i värde vilket till största del beror på nya inköp till portföljen. Vi har också kunnat spara undan en del och fått lite utdelningar. Krigskassan, som numer alltså består av sparkonto och räntefond, uppgår för närvarande till c:a 122.000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

Förväntade utdelningar är angivna efter källskatt och uppgår till 134.390 kronor per år baserat på bolagens föreslagna utdelningsnivåer för 2017. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Den spikade planen nu är dock att vi från och med år 2018 och framåt kommer vara lediga 3 månader per år som då tillbringas på varmare breddgrader samt att vi även kommer vara lediga 5-6 veckor i Sverige på sommaren. Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria, jobba om vi vill och flytta till t ex Thailand.

Hur var mars för dig?

Följ mig gärna på Twitter, @Frihet007

3 mars

Månadsrapport februari 2017

Jag har varit totalt usel på att uppdatera bloggen den senaste tiden och delvis beror det på att jag har så mycket annat att stå i just nu med jobb, familj, hus mm. Jag kan dock meddela att familjen VtF mår prima och har jobbat mycket med Thailandsplanen de senaste månaderna. Nu känner vi oss redo och från nästa år innebär det alltså att vi blir borta drygt 3 månader i Thailand på vintern samt att vi också kommer vara lediga 5-6 veckor på sommaren (som tillbringas i Sverige). Övrig tid arbetar vi vidare. Status just nu är att vi har bokat och delbetalt såväl boende, skola som flygbiljett samt att vi har rätt bra koll på när vi behöver göra vad, t ex kring visum osv. Oj vad vi längtar!

 

 

 

Om vi då tar en koll på Frihetsfonden så kan jag konstatera att det går i rätt riktning. Februari blev en klart bättre månad jämfört med januari, men vi fortsätter ta kostnader för Thailandsvistelsen vilket så klart påverkar. Under februari ökade Frihetsfonden med 2,2% vilket till stor del beror på fin börsutveckling, erhållna utdelningar och sparande.

 

Kollar vi på erhållna utdelningar under månaden så fick vi in 8.826 kr efter avdragen källskatt. Utdelningar erhölls från MQ (2/2), Akelius Pref (8/2), SPFF (11/2), Northview Apartment (16/2) och Realty Income (16/2). Detta betyder att vi hittills under året fått in 16 009 kr.

 

 

 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a 2,2%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med drygt 66.500 kronor.

 

Så här ser Frihetsfonden ut per den 3:e mars:

 

 

 

Aktieportföljen har under perioden minskat i värde. Att portföljen har minskat i värde beror på att inga nya köp har gjorts till portföljen samtidigt som jag sålde av mitt innehav i Ratos efter rapporten som jag inte tyckte var ett fall framåt. Totalt gjorde jag en mindre förlust på det innehavet när jag inkluderar erhållna utdelningar. Exkluderar vi försäljningen av Ratos steg portföljvärdet med ungefär 1,4%.

 

Aktieportföljen ser nu ut som följer:

 

 

 

Fondportföljen har under perioden minskat i värde, men även det beror på att ett par fonder sålts av. Anledningen till försäljningen var att vi inte var nöjda med utvecklingen. Exkluderar vi försäljningen steg fondportföljen som idag uppgår c:a 155.000 kr. I vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

 

Krigskassan har ökat rejält i värde vilket delvis beror på försäljningen av Ratos samt fonder. Vi har också kunnat spara undan en del och fått lite utdelningar. Krigskassan, som numer alltså består av sparkonto och räntefond, uppgår för närvarande till c:a 237.000 kronor.

 

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

 

 

 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

 

 

 

Förväntade utdelningar är angivna efter källskatt och uppgår till 126.485 kronor per år baserat på bolagens föreslagna utdelningsnivåer för 2017. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

 

 

 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Den spikade planen nu är dock att vi från och med år 2018 och framåt kommer vara lediga 3 månader per år som då tillbringas på varmare breddgrader samt att vi även kommer vara lediga 5-6 veckor i Sverige på sommaren. Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria, jobba om vi vill och flytta till t ex Thailand.

 

Hur var februari för dig?

 

Följ mig gärna på Twitter, @Frihet007

1 februari

Månadsrapport januari 2017

Januari har passerat revy och det är dags för den sedvanliga månadsrapporten. Jag kan konstatera att januari månad blev exceptionellt dyr för familjen VtF på grund av ett antal saker. Bland annat har vi delbetalat såväl skola som hus i Thailand (där vi kommer befinna oss delar av nästa år, läs inlägget Där satt den! för mer info), ett flertal större inköp till huset, bla vitvaror har gjorts samt att vi under månaden dessutom gjort ytterligare några större inköp . Denna dekadens har givetvis påverkat månadens utveckling negativt och jag är därför nöjd med att frihetsfonden trots allt ökade i värde.

Så hur gick då januari? Trots alla utsvävningar ökade Frihetsfonden med 0,7% vilket till största del beror på en ok portföljutveckling samt utdelningar. Jag är, som sagt var, mest nöjd med att vi lyckades gå plus överhuvudtaget med tanke på att delar av våra utsvävningar finansierades genom ren och skär stöld från krigskassan. Ajabaja och fy skäms säger jag till mig själv (och till min fru som utan tvekan är medbrottsling)!

Kollar vi på erhållna utdelningar under månaden så fick vi in 7.183 kr efter avdragen källskatt. Januari är en "mitt emellan" månad när det kommer till utdelningar för vår del, men det är ju definitivt en trevlig start på det nya året. Utdelningar erhölls från Klövern Pref (4/1), SPFF (9/1), Hemfosa Fastigheter (13/1), Northview Apartment (16/1), Realty Income (18/1) samt Bank of Nova Scotia (28/1).

 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a 0,7%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med drygt 19.500 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 1:a februari:

 

Aktieportföljen har under perioden ökat i värde med c:a 3% om vi inkluderar nya köp till portföljen. Exkluderar vi dessa så har istället portföljen ökat i värde med ungefär 1,5%. I januari har inköp gjorts till portföljen i form av Hemfosa Fastigheter vid ett par tillfällen under perioden 10-12 januari.

Aktieportföljen ser nu ut som följer:

Fondportföljen har under perioden minskat i värde med 0,6%. Portföljen uppgår till c:a 185.000 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har minskat en hel del under månaden vilket främst beror på nya inköp till aktieportföljen kombinerat med våra utsvävningar. Under månaden har vi också sålt av fonden Multi Asset L som inte utvecklats så bra som jag önskat. Krigskassan, som numer alltså består av sparkonto och räntefond, uppgår för närvarande till c:a 111.000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

 
Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:
 

Förväntade utdelningar är angivna efter källskatt och uppgår till 126,701 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer och, när ny utdelning är känd, på 2017 års nivå. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Den spikade planen nu är dock att vi från och med år 2018 och framåt kommer vara lediga 3 månader per år som då tillbringas på varmare breddgrader samt att vi även kommer vara lediga 5-6 veckor i Sverige på sommaren. Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria, jobba om vi vill och flytta till t ex Thailand.

Hur var januari för dig?

Följ mig gärna på Twitter, @Frihet007

30 december 2016

Månadsrapport december 2016

Då var år 2016 i princip slut och trots att det faktiskt återstår några timmar av själva börsåret så väljer jag att publicera månadsrapporten redan nu. Anledningen till detta är att jag snart ska börja förbereda inför den stundande nyårsfesten. Totalt blir vi över 20 personer när de små inkluderas så det blir en hel del folk, kul! Det känns riktigt trevligt att få avsluta ett på många sätt bra år med familjen och i goda vänners lag!

Så hur gick då december? Helt ok kan jag konstatera även om det drog iväg lite på kostnadssidan så här i jul- och nyårstider. Frihetsfonden har, trots våra utsvävningar, ökat med 2,5% vilket beror på en fin portföljutveckling, men så klart också på att vi lyckats spara en slant. Vi firar lite extra också eftersom vi nu klivit över 3 MSEK, hipp hipp hurra! Jag kan dock ärligt säga att det är sekundärt jämfört med utdelningstillväxten. Kul är det naturligtvis, men redan i januari kan vi vara under gränsen igen om börsen surar lite. Fokus ligger så klart på att växa utdelningarna för portföljen är ändå inte till salu!

December är vår sämsta utdelningsmånad tillsammans med september, men vi fick i alla fall in 1.488 kr efter avdragen källskatt. Utdelningar erhölls från SPFF (15/12), Realty Income (16/12) samt Northview Apartment (18/12). För hela året fick vi in 89.887 kronor (även det efter avdragen källskatt) vilket ger ett månatligt snitt om 7.491 kronor. Som jag skrev i inlägget Årets sista utdelning betyder det här att utdelningar erhållna 2016 har ökat med hela 86% jämfört med 2015. Smått fantastiskt om jag får säga det själv.

 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med 2,5%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med c:a 73.500 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 30:e december:

 

Aktieportföljen har under perioden ökat i värde med c:a 3% om vi inkluderar nytt köp till portföljen. Exkluderar vi det köpet så har istället portföljen ökat i värde med 1,5%. I december har ett inköp gjorts till portföljen i form av Hemfosa Fastigheter som därmed blev ett nytt innehav (22/12).

Aktieportföljen ser nu ut som följer:

 

Fondportföljen har under perioden ökat i värde med 2,3%. Portföljen uppgår till c:a 186.000 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har minskat något i värde vilket främst beror på nytt inköp till portföljen. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 170.500 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

 

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter källskatt och uppgår till 124.912 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Planen nu är dock att från 2018 och framåt inleda friheten med 3 månader ledigt i Thailand (och kanske prövar vi även något annat land) samt någon månad i Sverige på sommaren. Läs mer om denna plan i inlägget Vad händer här då? Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria, jobba om vi vill och flytta till t ex Thailand.

Jag ska här framöver också försöka få ihop ett inlägg där jag sammanfattar år 2016. Håll utkik =) Hur var december för dig?

Följ mig gärna på Twitter, @Frihet007

Taggar (forum): 
2 december 2016

Månadsrapport november 2016

Då var det dags att publicera novemberrapporten och som alltid den här tiden på året är det högintensivt såväl på jobbet som privat. Det händer rätt mycket kul på jobbet just nu faktiskt, men samtidigt drömmer jag mig tillbaka till veckorna i Thailand och kan snabbt konstatera att jag längtar tillbaka. Hur som, nu blir det till att kriga ett år till innan det förhoppningsvis bär iväg i några månader. Motivation saknas inte!

Så, hur blev då november? Jo tack, helt ok kan jag säga direkt efter att ha gnuggat lite Excel. Frihetsfonden har sedan förra månadsrapporten (från 12:e november) ökat i värde med 3,25%. Det beror på ett bra sparande kombinerat med en god utveckling i aktieportföljen.

November är ingen fantastisk utdelningsmånad för oss, men den är trots allt helt ok. Totalt för hela månaden fick vi in 3.984 kr efter dragen källskatt vilket betyder att vi hittills i år har fått in 88.399 kronor (efter avdragen källskatt). Utdelningar erhölls från Akelius Pref (9/11), SPFF (11/11), Realty Income (16/11) samt Northview Apartment (16/11). Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader även om utdelning varje månad inte är något vi egentligen strävar efter.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med 3,25%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med c:a 92.500 kronor. Inte illa!

Så här ser Frihetsfonden ut per den 30:e november:

Aktieportföljen har under perioden ökat i värde med 2,9% om vi inkluderar nytt köp till portföljen. Exkluderar vi det köpet så har istället portföljen ökat i värde med 1,9%. Sedan den 12.e november har ett inköp gjorts i form av påfyllnad av Northview Apartment REIT (14/11). Aktieportföljen ser nu ut som följer:

Fondportföljen har under perioden ökat i värde med 1,35%. Portföljen uppgår till c:a 182.000 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har ökat i värde till stor del tack vare ett bra månadssparande. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 176.000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter källskatt och uppgår till 122.705 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Nu har vi alltså med råge passerat årets mål som var att nå 115.000 kr i utdelningar vilka erhålls under 2017. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Planen nu är dock att från 2018 och framåt inleda friheten med 3 månader ledigt i Thailand (och kanske prövar vi även något annat land) samt någon månad i Sverige på sommaren. Läs mer om denna plan i inlägget Vad händer här då? Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria, jobba om vi vill och flytta till t ex Thailand.
 
Hur var november för dig?

12 november 2016

Månadsrapport oktober 2016

Den här gången blev det en rejält försenad månadsrapport och det beror på att familjen VtF sedan några veckor tillbaka i tiden befinner sig i Thailand. Här är livet helt underbart kan jag säga med sol, värme, sköna bad, trevliga människor och fantastiskt god mat. Snacka om att vi längtar till att vi kan realisera del 1 av vår plan som innebär att vi kommer vara iväg c:a 3 månader i Thailand. Just nu siktar vi på att göra det januari till mars år 2018 så det är med andra ord drygt ett år kvar innan det smäller! Om motivationen innan var riktigt hög så är den nu ännu högre kan jag säga.

När vi nu är iväg har vi självklart också passat på att kolla upp både det ena och det andra, t ex potentiella bostäder, kostnad för mat, el, vatten mm samt att vi även har gjort några besök på skolan till vår dotters förtjusning. Vi börjar nu få en rätt god bild kring kostnader och även hur det kommer vara att gå i skolan där. Vår dotter är nu också ännu mer invigd i planen och är minst lika sugen som vi. Jag ska försöka att skriva ett separat inlägg om våra "findings" här framöver.

Åter till månadsrapporten som alltså avser oktober till den 12:e november. I stora drag kan väl sägas att inte massor har hänt egentligen. Frihetsfonden har sjunkit något i värde (c:a 1%) vilket till största del beror på att vi gjort några inköp till huset som alltså har ätit lite av vår kassa (vilket egentligen inte är ok, men ibland får det bli så).

Oktober är en ok utdelningsmånad för oss, medan november är inte fantastisk om än ok. Totalt har vi fram till den 12 november fått in 12 953 kr efter dragen källskatt. Det betyder att vi hittills i år har fått in 87.834 kronor (efter avdragen källskatt). Utdelningar erhölls från Klövern Pref (5/10), SPFF (13/10 samt 11/11), Realty Income (18/10), Telia (28/10), Bank of Nova Scotia (28/10) samt Akelius Pref (9/11). Vi inväntar fortfarande ett par utdelningar under resten av november även om det inte är några stora belopp vi pratar om. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså minskat i värde med c:a 1%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har sjunkit med c:a 30.000 kronor

Så här ser Frihetsfonden ut per den 12:e november:

Aktieportföljen har under perioden ökat i värde med 0,85% om vi inkluderar nya köp till portföljen. Exkluderar vi dessa har istället portföljen minskat något i värde, c:a 1%. I oktober och fram till den 12:e november har två inköp gjorts i form av Northview Apartment REIT (28/10 samt 1/11). Northview har sedan dess fortsatt något ner och jag överväger att göra ytterligare ett litet köp inom kort. Aktieportföljen ser nu ut som följer:

Fondportföljen har under perioden stått i princip still. Portföljen uppgår till c:a 179.500 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har minskat i värde på grund av inköpen till portföljen, men också för att vi tagit en slant och använt till annat. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 160.000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter skatt och uppgår till 120.987 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Nu har vi alltså med råge passerat årets mål som var att nå 115.000 kr i utdelningar vilka erhålls under 2017. Jag tror och hoppas dessutom på ytterligare ett par köptillfällen under resten av året. Kanske kan vi nå 125.000 kr? Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand.

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Planen nu är dock att från 2018 inleda friheten med 3 månader ledigt i Thailand (och kanske prövar vi även något annat land) samt någon månad i Sverige på sommaren. Läs mer om denna plan i inlägget Vad händer här då? Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria och flytta till t ex Thailand.
 
Hur var oktober och början av november för dig?

1 oktober 2016

Månadsrapport september 2016

Då var det oktober och dags för den sedvanliga månadsrapporten. September har präglats av mycket jobb och även fullt upp på det privata planet vilket sammantaget har inneburit att uppdateringsfrekvensen på bloggen varit låg. Vad gäller börsen har jag dock gjort ett par inköp under månaden och frihetsfonden fortsätter att växa till sig.

Vad har då hänt med Frihetsfonden? Jo, det blev väl ingen fantastisk månad för Frihetsfonden som helhet, men uppgången blev ändå totalt c:a 2 % tack vare en ok börs kombinerat med ett ok sparande.

September är en riktigt tråkig utdelningsmånad för oss, faktiskt den sämsta tillsammans med december. Utdelningar erhölls från SPFF (13/9) samt Realty Income (18/9). Totalt fick vi in 624 kr efter avdragen källskatt. Det betyder att vi hittills i år har fått in 74.881 kronor efter avdragen källskatt. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.
 

 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a2%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med knappt 55.000 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den första oktober:

Aktieportföljen har under månaden ökat i värde med 4,14% om vi inkluderar nya köp till portföljen. Exkluderar vi dessa är ökningen istället blygsamma 0,5%. I september har två inköp gjorts till portföljen i form av Northview Apartment REIT (12/9) samt H&M (16/9). Northview Apartment är ett helt nytt innehav som jag hade hoppats kunna öka lite mer i redan under september, men tyvärr har kursen gått upp c:a 8,5% varför jag avvaktar. Aktieportföljen ser nu ut som följer:

Fondportföljen har under månaden ökat i värde med 0,7%. Portföljen uppgår till drygt 179.500 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har minskat i värde på grund av inköpen till portföljen. Den här månaden har vi inte heller fått speciellt mycket hjälp från utdelningar, men vårt sparande har varit helt ok vilket väger upp något. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 214.000 kronor. 

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter skatt och uppgår till 117.552 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Nu har vi alltså passerat årets mål som var att nå 115.000 kr i utdelningar vilka erhålls under 2017. Förhoppningsvis dyker det dessutom upp ytterligare lägen under året som innebär att vi kan putsa till siffran ytterligare. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand.

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Planen nu är dock att från 2018 inleda friheten med 3 månader ledigt i Thailand (och kanske prövar vi även något annat land) samt någon månad i Sverige på sommaren. Läs mer om denna plan i inlägget Vad händer här då? Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria och flytta till t ex Thailand.
 
Hur var september för dig?

Taggar (forum): 
2 september 2016

Månadsrapport augusti 2016

Då var det september månad och dags för den sedvanliga månadsrapporten. Under augusti har jag inte gjort speciellt mycket alls vad gäller börsen och tycker dessutom att det har blivit allt för dyrt. Jag bidar därför min tid och fyller på krigskassan för framtida bruk. När lägen väl dyker upp är jag därmed redo att slå till.

Vad har då hänt med Frihetsfonden? Jo, trots att jag varit väldigt passiv och inte gjort några transaktioner alls så kan jag kan konstatera att månaden har varit helt ok. Frihetsfonden har ökat i värde med nästan 3,5% tack vare en bra börs och ett ok sparande.

Augusti är ingen fantastisk utdelningsmånad för oss, men alla utdelningar tas så klart emot med glädje. Utdelningar erhölls från Akelius Pref (10/8), SPFF (11/8) samt Realty Income (18/8). Totalt fick vi in 3.618 kr efter avdragen källskatt. Totalt för året har vi fått in 74.256 kronor efter avdragen källskatt. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.
 

 

 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a 3,5%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med drygt 90.000 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den sista augusti:
 

 

Aktieportföljen har under månaden ökat i värde med c:a 3,5%. I augusti har inga inköp gjorts till portföljen och inte heller några försäljningar. Aktieportföljen ser nu ut som följer:
 

 

Fondportföljen har under månaden ökat i värde med 1,15%. Portföljen uppgår till nästan 178.500 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har också ökat trots att vi just den här månaden har gjort ett större inköp till hushållet. Att vi ändå kunnat få krigskassan att växa beror delvis på erhållna utdelningar, men också på att vi, trots detta större inköp, ändå kunnat spara en slant av lönen. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 260.000 kronor. 

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer: 
 

 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

 

 

 
 
 

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter skatt och uppgår till 112.654 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Att nå årets mål om 115.000 kr i utdelningar vilka erhålls under 2017 känns som vi ska kunna klå, men då måste det så klart dyka upp köplägen också. Jaja, det är många månader kvar ännu så det ska nog lösa sig. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand.
 

 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Planen nu är dock att från 2018 inleda friheten med 3 månader ledigt i Thailand (och kanske prövar vi även något annat land) samt någon månad i Sverige på sommaren. Läs mer om denna plan i inlägget Vad händer här då? Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria och flytta till t ex Thailand.
 
Hur var augusti för dig?

30 juli 2016

Månadsrapport juli 2016

Då var det dags igen för den månatliga rapporten. Juli har varit en härlig månad med mycket sol, bad, god mat/dricka och trevliga stunder med familj och vänner. Vädret har dessutom varit fantastiskt bra vilket så klart spelar stor roll. Lite ledighet återstår innan det är dags att börja jobba igen, den ska jag passa på att njuta av. Familjen VtF kan också se fram emot en härlig semester senare i höst/vinter då vi drar c:a 3,5 veckor till Thailand, oj vad vi längtar =)

Vad har då hänt med Frihetsfonden? Jo, jag kan konstatera att månaden har varit fantastisk även inom det området. Frihetsfonden har nämligen ökat i värde med c:a 6% efter en mycket stark börsmånad. Baksidan av myntet är så klart att allt har blivit så mycket dyrare. Under månaden har jag inte varit speciellt aktiv på börsen eller för den delen på bloggen utan istället passat på att vara ledig. Månaden bjuder bara på ett par transaktioner där den ena innebar att jag avyttrade 30% i Realty Income (6:e juli) eftersom värderingen känns väl ansträngd för tillfället. För delar av dessa pengar köpte jag istället in fler aktier i SEB (28:e juli) vilket känns som en bra omfördelning.

Juli är ingen fantastisk utdelningsmånad för oss, men inte heller så tokig. Utdelningar erhölls från Klövern Pref (5/7), SPFF (13/7), Realty Income (18/7) samt Bank of Nova Scotia (28/7). Totalt fick vi in 5.495 kr efter avdragen källskatt. Totalt för året har vi fått in 70.638 kronor efter avdragen källskatt. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.
 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a 6%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med c:a 154 500 kronor. Det känns ärligt talat helt sjukt, men å andra sidan kanske det är lika mycket ner nästa månad så det gäller att vara ödmjuk. Fokus ligger dessutom primärt på att växa utdelningarna som bekant.

Så här ser Frihetsfonden ut per den sista juli:
 

Aktieportföljen har under månaden ökat i värde med c:a 4,4%. Under månaden har jag faktiskt nettosålt om vi räknar samman och hade jag inte gjort det så hade värdeökningen varit större. Aktieportföljen ser nu ut som följer:
 

Fondportföljens värdeutveckling har under månaden ökat i värde med 5,65%. Portföljen uppgår till nästan 176.500 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har under juli månad ökat rejält. Det beror delvis på erhållna utdelningar, men främst på att vi sparat en skaplig slant från erhållen lön. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 250.000 kronor. 

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:
 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:
 

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter skatt och uppgår till 112.654 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Att nå årets mål om 115.000 kr i utdelningar vilka erhålls under 2017 känns som vi ska kunna klå med andra ord. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand. Snart uppe på 6 månaders täckning, drygt halva vägen kvar att vandra!
 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker.
 
Hur var juli för dig?

6 juli 2016

Månadsrapport juni 2016

Då tog juni slut och det blev minst sagt en turbulent börsmånad. OMXS30 har gått ner med c:a 2,5% och OMXSPI med c:a 2,75% nu i juni. Det blev till slut en Brexit och vi har fått uppleva ett historiskt ras där OMXSPI sjönk med hela 7,75% på en enda dag. Därefter återhämtning med flera plusdagar. Själv har jag varit väldigt aktiv på börsen och passat på att köpa en del.

Vad hände då med familjen VtF:s Frihetsfond under månaden? Jo, den sjönk tillbaks något på grund av en svag börsutveckling, totalt med ungefär 1 %. Under månaden gjordes flera inköp till aktieportföljen och dessa var Hennes & Mauritz (2:e, 16:e samt 27:e juni), Castellum där jag tecknade min andel i emissionen, Handelsbanken (10:e samt 27:e juni), MQ (16:e juni), SEB (27:e juni) samt Betsson (28:e samt 29:e juni). Under månaden sålde jag också drygt 40 % av mitt innehav i Nordea. Jag har dock fortfarande kvar en hyfsad andel som jag har för avsikt att behålla.

Juni var en relativt svag utdelningsmånad, men vi erhöll ändå utdelningar från innehaven SPFF, Realty Income samt Betsson. Totalt fick vi in 2 140 kronor efter avdragen skatt. En sammanställning av 2016 års erhållna utdelningar finns på sidan Utdelningar. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså minskat i värde med c:a 1 %. I kronor och ören innebär det att kapitalet har sjunkit med c:a 26 500 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 30:e juni:
 

Aktieportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 2,2 % om vi exkluderar nya inköp till portföljen. Inkluderar vi inköpen har portföljen istället vuxit i värde med 12,1 %. Aktieportföljen ser ut som följer:
 

Fondportföljens värdeutveckling har under månaden sjunkit i värde med c:a 1 %. Portföljen uppgår till nästan 167.000 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har under juni månad minskat i värde rejält. Det beror naturligtvis på många nya inköp till portföljen. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 200.000 kronor. 

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:
 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:
 

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter skatt och uppgår till 111.381 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand. Snart uppe på 6 månaders täckning, halva vägen kvar!
 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker.
 
Hur var juni för dig?

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)