Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
73
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 juni 2016

Fyllt på SHB A, tecknat Castellum, utdelning & kort om Ratos

Nu så här inför semestern och med ett pågående fotbolls-EM så har det blivit begränsat med tid för bloggen. Det händer dock spännande saker och inte minst eftersom börsen rör sig söderut vilket är trevligt för oss långsiktiga och nettoköpande investerare.
 

För ett par dagar sedan fyllde jag på mitt Handelsbanken innehav med en liten skvätt genom att köpa ytterligare 200 aktier för strax under 100 kronor/aktie. Får vi se en kurs som fortsätter nedåt här framöver är det tänkbart att jag fyller på med några till. Det finns dock fler potentiella kandidater så vi får se hur det blir. Just nu är börsen riktig skakig och inte minst oron kring en eventuell Brexit är påtaglig. Det kan finnas många goda möjligheter till bra köplägen här framöver tror jag.

Vad gäller Castellum så valde jag att teckna fullt. Mina 500 aktier gav mig rätten att teckna ytterligare 250 stycken för 77 kronor/styck vilket jag alltså gjorde. För övrigt meddelade idag Castellum att företrädesemissionen är fulltecknad. 99,34% av de erbjudna aktierna tecknades med stöd av teckningsrätter och därutöver har man fått in teckningsanmälningar utan stöd av teckningsrätter motsvarande c:a 40% av totalt erbjudna aktier. Med andra ord blev det övertecknat.

Jag har också fått in månadens först utdelning som kom från ETF:en SPFF. Det gav mig c:a 382 kr efter dragen källskatt vilket förvisso inte är så mycket men är trevligt ändå.

Slutligen några ord om att Ratos VD Susanna Campbell får kicken. Hennes år på VD-posten har minst sagt varit utmanande och nu har uppenbarligen styrelsen och de stora aktieägarna (främst familjen Söderberg får man tro) fått nog. Personligen har jag inget emot VD-bytet och det ska bli spännande att se vad en ny ledning kan åstadkomma. Jag tror knappast på någon snabb vändning, men med rätt personer på plats så kan det här långsiktigt bli bra. Jag behåller tålamodet ett tag till och har inte för avsikt att sälja.

26 april 2016

Utdelningar april, one to go

Det fortsätter att komma in friska kulor från utdelningar till familjen VtF i snabb takt. Mars, april och maj är våra absolut starkaste utdelningsmånader så det är bara att passa på att njuta så länge det varar =)
 

Till och med den 24:e april har vi fått in 46.037 kronor på kontot efter dragen källskatt. I april har vi hittills fått in 19.729 kronor och då väntar vi fortfarande på utdelning ifrån Bank of Nova Scotia som bör landa på kontot den 28:e april.

Under månaden har vi erhållit utdelningar ifrån följande innehav:

 1. Klövern Pref - 3 000 kr (5/4) 
 2. Swedbank - 5 350 kr (12/4)
 3. Global X SPFF - 240 kr (13/4)
 4. Realty Income - 329 kr (18/4)
 5. Telia Company - 3 705 kr (19/4)
 6. Mekonomen - 2 555 kr (19/4)
 7. Ratos - 4 550 kr (21/4) 

Samtliga erhållna utdelningar kommer i vanlig ordning att återinvesteras.

17 april 2016

Utdelningar SPFF samt Swedbank

Det har de senaste dagarna trillat in lite nya friska kulor på kontot tack vare utdelningsportföljen. Per den 17:e april har det kommit in 8 590 kronor från utdelningar på kontot efter dragen källskatt.
 

Hittills under månaden har vi erhållit utdelningar ifrån följande innehav:
 

 1. Klövern Pref - 3 000 kr (5/4) 
 2. Swedbank - 5 350 kr (12/4)
 3. Global X SPFF - 240 kr (13/4)

I nästa vecka kommer detta trevliga pengaregna dessutom att fortsätta. Utdelning från Realty Income bör komma in på kontot på måndag (18:e) och följs därefter upp av Telia och Mekonomen den 19:e samt Ratos den 21:e. Månaden avslutas med en utdelning från Bank of Nova Scotia som jag räknar med kommer in på kontot kring den 28:e. Vad jag tänker göra med pengarna? Enkelt svar, varenda krona kommer att återinvesteras! 

Trevlig söndag!

9 april 2016

Utdelning samt köp av Nordea och SPFF

Just för tillfället är det väldigt mycket att göra samtidigt som jag har varit bortrest en del. På spar- och investeringsfronten står det dock inte still så här kommer ett litet inlägg på temat.
 

Först och främst erhöll vi utdelning från Klövern Pref den 5:e april med 3 000 kr. April är vår starkaste utdelningsmånad och när månaden är slut bör vi ha erhållit utdelningar från SPFF, Swedbank, Realty Income, TeliaSonera, Mekonomen, Ratos och Bank of Nova Scotia.

Jag har dessutom passat på att öka på lite i innehavet Nordea nu när det skakat en del. Det blev 400 aktier till priset 74,90 kr/st. Det här med Panama-dokumenten känns ärligt talat lite olustigt och rent moraliskt/etiskt knappast optimalt. Jag hoppas nu att Nordea tar tag i problemet och rensar lite samtidigt som man skärper kontrollerna. I slutänden skulle det här kunna bli dyrt för banken i form av böter, men ärligt talat tror jag att det kommer blåsa över utan större konsekvenser. De som troligen får ta den största smällen är de som valt att undanhålla pengar eftersom de (minst) lär bli rejält upptaxerade. I de grövsta fallen kan det ju faktiskt också bli tal om fängelsestraff.

Slutligen har jag ökat på lite i ETF:n Global X SPFF. Det blev 300 stycken till priset 13,03 USD/st.

Önskar alla en trevlig helg!

22 mars 2016

Fyllt på i Nordea och erhållna utdelningar

Idag fyllde jag på med några aktier i Nordea. Det blev 300 st till kursen 80,35 kr/st. Inte superbilligt, men helt ok. På lite sikt tror jag att det kan bli ett bra köp rent kursmässigt och under tiden håvar jag in en fin direktavkastning.
 

Nu i år får jag dock ingen utdelning på detta köp eftersom aktien handlades utan utdelningsrätt den 18:e mars (utdelningsdag 30/3). Jag får dock glädjas åt att det höjer den estimerade utdelningsprognosen för 2017 med en fin slant. Nu hoppas jag på att det dyker upp några framtida köpmöjligheter för då når snart familjen VtF en årlig prognostiserad utdelning som är sexsiffrig!

Nu i mars har jag också erhållit några utdelningar. Den 11/3 fick jag in 248 kr från ETF:n SPFF och den 16/3 fick jag 337 kr från Realty Income efter avdragen källskatt. Nu väntar jag på utdelningar från Handelsbanken (23/3), Castellum (24/3) samt Nordea (30/3) så mars kommer definitivt att bli en trevlig utdelningsmånad. Självklart kommer alla pengar att återinvesteras.

22 februari 2016

Utdelningar februari

Då är det dags att summera februari månads utdelningar. Den 17/2 kom nämligen månadens sista utdelning in på kontot.

 

 


Totalt fick jag in 6 567 kronor efter dragen källskatt och utdelningar inkom från:

 1. MQ - 2 975 kronor (4/2)
 2. Akelius Pref - 3 000 kronor (10/2)
 3. Global X SPFF - 248 kronor (11/2)
 4. Realty Income - 344 kronor (17/2)

Mars månad bör ge mig utdelningar från SPFF (11/3), Realty Income (18/2), Castellum (24/3) samt Nordea (30/3). En summering av årets utdelningar hittar du på sidan Utdelningar.

Taggar (forum): 
30 januari 2016

Utdelningar januari och fyllt på i Nordea

Nu är januari snart slut och alla månadens utdelningar har inkommit på kontot.
 


Totalt fick jag in 4 818 kronor efter skatt och utdelningar inkom från:

 1. Klövern Pref - 3 000 kronor (7/1)
 2. Global X SPFF - 255 kronor (11/1)
 3. Realty Income - 333 kronor (18/1)
 4. Bank of Nova Scotia - 1 230 kronor (28/1)

Februari månad bör ge mig utdelningar från MQ (4/2), Akelius Pref (10/2), SPFF (11/2) och Realty Income (18/2).


Jag har också passat på att fylla på ytterligare en gång i Nordea när jag tyckte att kursen hade gått ner lite väl mycket. Den 28:e januari passade jag därför på att köpa 350 stycken till kursen 83,50 kr/st. Det innebär att Nordea nu utgör drygt 7% av portföljen.

13 januari 2016

Utdelningar och ytterligare påfyllning i Bank of Nova Scotia

Nu har snart halva januari passerat och årets första utdelningar har börjat trilla in på kontot.
 

Den 7:e januari erhöll jag utdelning från Klövern Pref om 3 000 kr och den 11:e januari inkom 255 kronor från SPFF efter dragen källskatt. Innan januari är slut bör jag erhålla utdelningar från Realty Income samt även Bank of Nova Scotia.

Förutom att få ta emot lite utdelningar så har jag också passat på att fylla på i Bank of Nova Scotia ännu en gång. Kursen har nu letat sig under 54 CAD och då kunde jag inte låta bli köpknappen. Det blev 100 stycken nya vilket innebär att det totala innehavet nu uppgår till 440 stycken.

Snart drar rapportsäsongen igång och det ska bli riktigt intressant att se hur det går för mina innehav samt naturligtvis hur utdelningarna blir. Först ut bland innehaven är Castellum som kommer med sin årsrapport den 20:e januari. En stund därefter (med start den 28:e januari) drar cirkusen igång på fullt allvar. Innan januari är slut kommer rapporter även från Nordea, Investor samt TeliaSonera.

Taggar (forum): 
19 december 2015

Årets sista utdelningar

Nu har de sista två utdelningarna för året landat på kontot. ETF:n SPFF gav 268 kronor efter avdragen källskatt och Realty Income inbringade 331 kronor efter att samma skatt är dragen. Det betyder att december gav oss totalt 599 kronor eller, om du så vill, nyårschampagnen om man är på det humöret.

För året summerar jag utdelningen efter skatt till 48 403 kronor. Efter skatt är nästan sant då jag bara inkluderat dragen källskatt och skatt på innehav som ligger i vanlig depå. Schablonskatt för innehav på ISK däremot har jag inte räknat av. Dessutom kommer jag ju någon gång framöver också få tillbaks källskatten, men det kan ju ta lite tid och får ses som en positiv överraskning den dagen.

 

 

Nu börjar snart ett nytt spännande år med nya utdelningar. I januari rivstartar vi med utdelningar från Klövern Pref, Bank of Nova Scotia, Realty Income och ETF:n SPFF. Förhoppningsvis ger det oss i runda slängar 4 000 - 4 500 friska riksdaler på kontot i januari vilka självklart ska återinvesteras för att bygga på pengamaskinen ytterligare. Jag kommer i ett kommande inlägg att sammanfatta året som gått och då också delge målsättningen kring utdelningar. Redan nu kan jag dock avslöja att målsättningen är att portföljen, vid utgången av 2016, ska ge ett sexsiffrigt belopp under 2017

Om inte allt för lång tid så kommer många av mina innehav att börja kommunicera ut vad de tänker sig att dela ut nästa år. Det ska bli mycket spännande att se vilka innehav som kommer att öka utdelningen, vilka som behåller nuvarande nivå och även om vi får se några sänkningar.

Baserat på årets utdelningsnivåer så bör befintlig portfölj ge oss c:a 76.400 kr i utdelningar nästa år. Min förhoppning, när allt sammanfattas, är givetvis att vi får några procents utdelningsökningar, men det återstår givetvis att se. Flera av innehaven kan nog tänkas öka och vissa ligga kvar på nuvarande nivå. I riskzonen för utdelningssänkningar finns, enligt mig, svenska banker generellt på grund av osäkerheter kring högre kapitalkrav (Nordea troligen högst risk), men också mitt lilla innehav i Kvaerner. På plussidan finns att jag redan nu vet att MQ höjer sin utdelning från 1,36 kr/aktie till 1,75 kr/aktie. Det är en trevlig start på det nya utdelningsåret!

Hur var december för dig på utdelningsfronten? Ser nästa år lovande ut?

21 november 2015

Sista utdelningen för november

Nu i veckan kom månadens sista utdelning in på kontot. Det var Realty Income som gav 339 kr efter dragen källskatt.

Detta innebär att månadens utdelningar landade på 2 862 kronor och totalt för året 47 804 kronor. I december, som är en tråkig utdelningsmånad för min del, är prognosen att jag får in c:a 600 kronor från Realty Income samt ETF:n SPFF. Min prognos avseende erhållna utdelningar för hela 2015 är c:a 48 400 kronor vilket inte är illa, men nästa år lär det bli betydligt trevligare!
 


Önskar alla läsare en riktigt skön lördag!

Taggar (forum): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)