Nyhet
10 May, 2024

PM NYHETER I KORTHET TORSDAG-FREDAG 9-10 MAJ

Uppdaterad:
10 May, 2024

ARBETSMARKNADEN. Utan företagens hamstring av anställda skulle arbetslösheten ha varit betydligt högre och nu krävs flera räntesänkningar för att bolag som behållit personal ska kunna försvara sina kostnader, enligt Företagarnas chefekonom Johan Grip. (DI fre)


EURON. Ett euromedlemskap kan bli viktigare när EU växer, enligt statsvetaren Daniela Schwarzer. (DI fre)


KRONAN. Investors ordförande Jacob Wallenberg tror inte att den svenska kronan kan stärkas från nuvarande låga nivåer och skulle välkomna en debatt om att byta kronan mot euron. (DI fre)


BOMARKNADEN. Temperaturen på bostadsmarknaden följer vårvärmen och fortsätter att öka, med högre priser och fler affärer. Fastighetsbyrån sålde 30 procent fler bostäder i april än i april i fjol. (DI tor)


MATPRISERNA. Matpriserna höjdes något i april och nu när läget är på väg att normaliseras finns risk att handlarna passar på att höja igen, varnar Ulf Mazur på Matpriskollen. (SvD fre)


DADGOSTAR (V). Vänsterpartiet vill korta arbetstiden med målet att komma ner till sex timmars arbetsdag, sade partiledaren Nooshi Dadgostar vid partiets kongress. (SvD tor)


BAH KUHNKE (MP). Miljöpartiets toppkandidat till EU, Alice Bah Kuhnke, tycker att Moderaterna är ett större problem än Sverigedemokraterna, eftersom de öppnar dörren till de högerextrema partierna. (DN fre)


TROLLFABRIK. TV4:s program om en "trollfabrik", det vill säga ett nätverk av anonyma konton som lägger ut desinformation, pressar Sverigedemokraterna. (SvD fre)


HÖGEREXTREMISTER. Högerextrema våldsdåd riktas mot politiker i Tyskland där varningar om att fascister är på frammarsch blir fler och det högerextrema partiet AFD anklagas för att underblåsa våldsvågen. (SvD fre)


SPANSKT BANKBUD. Den spanska storbanken BBVA har lagt ett nytt bud på konkurrenten Banco Sabadell. (TT-DN fre)


LÄGGER NED KÄRNVERKSAMHET. Fingerprint Cards tvingas skrota sin kärnverksamhet när biometribolaget har aviserat sin tredje räddningsemission på lite drygt 18 månader. En emission som troligen inte blir den sista, enligt en analys. (DI tor)


ORO FÖR EUROPA. Flera svenska storbolag uttrycker oro för Europas konkurrenskraft jämfört med USA och Kina enligt en genomgång. (DI fre)


VISAR NY BIL. Tesla firar tio år på den svenska marknaden och i samband med det visar elbilsjätten upp sin futuristiska och omskrivna pickup Cybertruck i Sverige. (DI fre)


GAMINGBOLAG NOTERAS. Kinda Brave ska listas på First North till en värdering på 95 miljoner kronor med planerad första handelsdag den 3 juni. (DI fre)


FÖRSVARSORDER. Volvo anläggningsmaskiner, Volvo CE, har fått en order på 81 hjullastare från Försvarets Materielverk, FMV. Ordern är den första i ett sjuårigt ramavtal värt 1,2 miljarder kronor som FMV tecknat med Volvos svenska återförsäljare Swecon anläggningsmaskiner. (DI fre)



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.