ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Avkastningsmål och money management för den försiktige daytradern

Tänkte skriva ner litegrann vad som kan vara rimligt att ha som avkastningsmål och även hur mycket av ens surt förvärvade pengar man förslagsvis skall riskera i varje affär när ens daytradingkarriär skall dra igång.

 

Detta är mina högst personliga tankar och ideèr, jag själv har inte daytradat med skarp ammunition ännu så hur detta fungerar i praktiken vet jag faktiskt inte.

 

Den försiktiga personen som vill starta en daytradingkarriär

Jag tycker man skall vara försiktig och inte ha för höga målsättningar, att ens gå med vinst under en lång period är en stor bedrift. Om man som jag jobbar med hävstångsprodukter gäller det även att man är EXTRA försiktig och vet att stora förluster kan uppkomma om affären går åt fel håll. Något att ha i åtanke är att om man även har ett heltidsjobb vid sidan av (vilket de flesta har) missar man många tillfällen att daytrada under dagarna. Dessutom är det inte jättelätt att komma hem och trada i den Amerikanska marknaden när man som många har hus, barn, hushållssysslor etc...

 

Förslag på startkapital vid handel med hävstångsprodukter

5000 kr är en "lagom" summa. Om man förlorar pengarna går inte världen under men det gör ändå lite ont i själen. En allför hög summa gör att känslorna tar över för mycket. Likadant åt andra hållet, en allför låg summa gör att man inte bryr sig så mycket åt vilken håll det blåser...

 

Förslag på summa att riskera vid varje affär

Om vi utgår från de 5000 kronorna ovan så kan en bra tumregel vara att endast riskera 5% av den totala portföljen vid varje trade. 5% av 5000 kr är 250 kronor. Alltså gäller det att sätta en stop-loss vid högst - 250 kronor.

Gör man 4 dåliga trades på raken kommer portföljen endast att vara värd 4000 kronor, inte bra men ändå ingen katastrof.

 

Förslag på avkastningsmål vid varje handelsdag

Även detta förslag är baserat på de 5000 kronorna. Jag tycker att man skall vara väldigt realistisk här och jobba lugnt och metodiskt. +10 kronor vid varje dag man handlar är ett rimligt mål.

Om man kör på detta mål i ett halvår och känner att det fungerar bra går det exempelvis att pytsa in 10 000 kronor till i portföljen och därmed dubbla både summan att riskera vid varje affär och avkastningsmålet (-500 kr/affär och +20 kr/dag)

Övrigt

För att göra det så realistiskt som möjligt (man vill ju kunna leva på sin daytrading i slutändan, eller hur?) tycker jag att man i slutet av varje månad ska ta ut de vinstpengar man skrapat ihop, alltså INTE använda vinsten till handel. 

Exempel:

Man börjar med 5000 kronor och lyckas dra in 10 kr per handelsdag i snitt. Om vi räknar med 20 handelsdagar på en månad kommer portföljen i slutet av månaden vara värd 5 200 kronor.

Då tar man som sagt ut dessa 200 kronor och förslagsvis skriver ner hur mycket av ens levnadskostnader dessa kan täcka. 200 kronor kanske räcker till att betala Netflix och mobilräkningen?

Efter ett halvår kan det vara som så att man känner sig tryggare i sin handel och vill dubbla upp sin portföljs storlek, det innebär att man i slutet av månaden förhoppningsvis har 400 kronor i "lön" vilket kanske räcker till att betala ytterligare en räkning. Så här får man hålla på år ut och år in ända tills avkastingen är så pass hög att den täcker alla ens levnadskostnader och lite till...

Givetvis kan man laborera lite hur man vill här, men tumregeln är att man tar ut vinsten vid varje månad, och går man back får man istället sätta in pengar.

 

Är det något jag har missat eller räknat helt fel på? Kom gärna med tips och förslag på hur aspirerande daytraders skall lägga upp sin strategi!

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
SpinozaTrading's picture
232
237
49
0
SpinozaTrading

Hej ET,

fortsätter mig att glädjas åt att du är påväg in i daytradingen träsk men har lite tankar kring din tumregel för förslut. Självklart är det baserat på ens egen riskbenägenhet och risktollerans men att riska 5 % av portföljens värde är rätt högt. Generellt sett brukar man tala om att man max skall risker 1-2 % av ditt totala kapital per trade eftersom 5 % snabbt äter upp det ifall du har en förluststreak. Ponera att vi gör 10 dåliga affärer och 5 bra då komer vi ha en nettoförlust på 2 450 kr vilket resulterar i att din portfölj tappat 49 % av sitt värde samtidigt som det krävs 104 % utveckling för att igen nå Break-Even. Hur mycket vi kan acceptera att förlora begränsas även av vår hitratio, sätter vi 8/10 affärer och dessa snittar omkring 100-lappen kan vi acceptera en förlust kring 250 per trade men i annat fall kan det bli ett snabbt slut på personen tradingkarriär. 

funderar även kring din tanke att plocka ut vinsten, ifall jag plockar ut vinsten kommer de att användas för konsumtion är det inte bättre att kanske låta dessa stanna och bygga upp tradingkapitalet för att kunna ta större positioner och även gå på en del nitlotter som alla gör. Detta är trots allt bara min tanke och det kanske är mer motiverande för andra att få ut det till konsumtion, vad vet jag? 

Ha en fortsatt trevlig helg och tack för ett trevligt inlägg,

SpinozaTrading

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Tack Spinoza för dina kommentarer och synpunkter! Du har nog helt rätt i att 5% per affär är alltför riskabelt, 2 % låter mycket sundare. Det blir alltså en potentiell maxförlust på 100 kr då om jag räknat rätt? Det här med att plocka ut vinsten, nej man ska nog inte konsumera upp den men förslagsvis ta ut den och sätta in på ett sparkonto, då går det ju även att ta därifrån de månader man slutar på minus.

Mvh
Eko Trygghet

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)