ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Jag behåller, tillsvidare...

Idag kom H&M med sin rapport och i det stora hela var den positiv. Jag har ägt detta bolag i många år nu och varit nöjd och trygg under hela tiden, dock börjar det gnaga lite nu och mina tankar kring H&M blir mer och mer pesimistiska. 

 

Anledningen till detta är inte pga att jag tycker H&M är ett dåligt bolag som inte tjänar pengar, för det gör dom. Bolaget är även stabilt och ett ägande i H&M gör att man sover gott om nätterna. Problemet för mig är att jag är och kommer antagligen alltid att vara en utdelningsinvesterare. Vi gillar utdelningar och speciellt när de höjs årligen.

Under 2010 - 2013 stod utdelningen still på 9,5 kr. Detta brydde jag mig inte så mycket om och på något sätt  kompenserades mina negativa tankar av ett lågt inköpspris och en ständigt stigande kurs.

Under 2014 - 2017 stod utdelningen still på 9,75 kr. Ja även detta år kommer H&M dela ut 9,75 kr. Jag tycker dock inte det är fel av bolaget att ligga kvar på samma summa om det är det som krävs för en långsiktigt hållbarhet. Bolaget expanderar fortfarande (430 nya butiker under 2017) och så är det ju det här med onlinehandeln som bara ökar för varje år... 

 

Vad jag vill ha sagt med detta är att jag tycker inte att H&M är ett dåligt bolag att äga men kanske inte RÄTT bolag att äga för mig som utdelningsinvesterare. Mina portföljprinciper är inte speciellt hårt reglerade och ganska toleranta, sänkningar eller framförallt kapningar av utdelningen är ej acceptabelt. Nu har inte H&M varken sänkt eller kapat utdelningen men däremot legat kvar på i princip samma nivå under 7 år. 

 

 

TIllsvidare ligger jag kvar i H&M. Min direktavkastning är i nuvarande stund uppe i ca 5,4% så det är verkligen ingen dålig investering, dock blir det hårdbevakning av H&M under sommaren/hösten och ser jag indikationer på att utdelningen kommer att ligga kvar eller sänkas nästa år är det stor chans att bolaget åker ut ur portföljen.

H&M var ett av de bolag som jag köpte först som utdelningsinvestering, har för mig att det var någon gång 2009. På den tiden låg aktierna i en vanlig aktiedepå hos ett dotterbolag till Nordnet som på den tiden hette NordnetDirekt.

Någon mer än jag som kommer ihåg NordetDirekt?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investerardagbok (ej registrerad)

Hej!

Tycker du att det är korrekt att beräkna direktavkastningen genom att jämföra dagens utdelning med den historiska inköpskursen i bolaget?

För att du ska kunna jämföra investeringen med en alternativ investering måste du väl jämföra med dagens värde?

Låt säga att du äger alla dina aktier i H&M i en ISK, och i morgon säljer av alla dina aktier och sedan köper tillbaka dem till samma kurs så har ju inte din direktavkastning förändrats, eller hur?

För att du ska kunna se objektivt och kritiskt på din investering och kunna utvärdera huruvida aktierna ska behållas eller ej är min rekommendation att beräkna direktavkastningen genom att ta dagens utdelning per aktie dividerat på dagens aktiekurs.

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

@Investerardagbok

Hej och tack för kommentaren!

Jag resonerar som så att ett lågt inköpspris +  utdelningar genererar en bra direktavkastning om man är tålmodig. För varje år blir direktavkastningen på min initiala investering bättre och bättre allt eftersom utdelningen höjs. 

Många av mina innehav köptes till en direktavkastning på 2-3% men är nu efter några år uppe på över 5% Det viktigaste är som sagt att utdelningen höjs kontinuerligt, givetvis kan man tanka mer aktier i bolagen vid större börsnedgångar som egentligen inte påverkar bolagen fundamentalt.

Så ja, jag har alltid räknat på mitt inköpspris när direktavkastningen beräknats men det kanske är fel? =)

 

Mvh

Ekonomisk Trygget

Anonymous's picture
Investerardagbok (ej registrerad)

Hej!

Det finns väl inga rätt och fel egentligen :)

Men om du ska jäföra direktavkastningen mellan din investering i H&M jämfört med att sälja hela innehavet och istället köpte Investor kan du ju inte räkna på inköpspriset i H&M, då måste du ju räkna på direktavkastningen utifrån dagens marknadsvärde, annars kan du ju aldrig göra en sådan jämförelse?

Anonymous's picture
Halle (ej registrerad)

Jag gör också tankevurpan att räkna DA från inköpspris. Blev väldigt konstigt nu när fingerprint började med utdelning. Har typ 80% i DA där nu :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)