ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Räkna Bostadsrätten som tillgång?

Den ständigt återkommande frågan, ska man räkna sitt boende som en tillgång?

Jag och min sambo är  på god väg att titulera oss som miljonärer (nåväl,vi har några hundra tusen kronor kvar dit men men..) ELLER så kan vi titulera oss som skuldsatta löneslavar med skulder på över en miljon kronor. Allt beroende på om vi räknar in vår bostadsrätt som en tillgång.

Jag vet inte riktigt vilka tillgångar bolag räknar med i sitt Egna Kapital men för oss små privatpersoner så gör det STOR skillnad om man räknar med bostaden eller ej.

Jag personligen tänker inte varje dag på hur mycket vår bostadsätt är värd vid en eventuell försäljning men ibland försöker jag få en överblick över våra totala tillgångar (inte bara aktier) och då räknar jag med bostaden som en tillgång.

Vår nuvarande plan är i stora drag att:

Bo i bostadsrätten i några år till

Flytta lite utanför stan till ett hus som ej kostar mer än vad vi säljer bostadsrätten för

När vi blir äldre och barnen skaffat eget boende flyttar vi in i en hyresrätt i stan

Så även om priset på bostadsrätten/huset kan gå upp/ner så är det fortfarande en tillgång som kommer att säljas till en köpare i slutändan. Det är en svår fråga som har diskuterats i evigheter. Läs t ex kommentarerna i detta blogginlägg så förstår Ni att folk har svårt att enas.

Min definition av tillgångar är saker som KAN öka i värde men som även kan sjunka beroende på marknadsklimatet. Detta kan vara saker som:

Fastigheter
Silver
Guld
Aktier/Börsinstrument
Vin*
Whisky*
Konst*
Antikviteter*
m.m...

* Investeringsobjekt dvs inte produkter som masstillverkats

Min definition av saker som INTE är tillgångar är konsumtionsvaror och andra produkter som till 100% kommer att säljas till ett lägre värde än inköpspris:

Bilar
Tv
Mobiltelefon
Cykel
Dator
m.m...

Givetvis går även dessa saker att räkna som en tillgång eftersom man antagligen får in lite pengar vid en eventuell försäljning (alá lyxfällan på tv3), dock räknar inte jag dessa produkter som tillgångar.

Hur tänker Ni kring detta?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)