ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Whisky bättre än aktier

Under årens lopp har jag köpt på mig lite whisky, främst i investeringssyfte men även som en kul grej eftersom jag inte har några större förhoppningar om att whiskyn ska göra mig rik =)

 

Flaskorna är alltså helt oöppnade och tanken är att de ska vara så fram tills pensionen. Då och då går jag in på systembolagets hemsida och tittar om det har hänt något med priserna på de flaskor jag köpt.

 

Nu senast när jag var inne och kikade såg jag att priset på ett av mina inköp hade höjts. Det handlar om Mackmyras brukswhisky.

 


 

Den 20 December 2012 köpte jag min flaska för 379 kr. I dagsläget kostar samma flaska 401 kr. Det är en värdeökning på +5,8% Utslaget på tre år blir det i snitt en ökning med +1,93% årligen. Ingen jättebra årlig avkastning med andra ord, dock bättre än att ha pengarna på ett sparkonto!


 

Notera att jag inte har tagit med eventuella skatter, avgifter vid försäljning etc... Det handlar alltså endast om den rena värdeökningen på flaskorna.


 

Förresten så finns Mackmyra på börsen. Under dessa tre år jag ägt flaskan har aktiekursen dippat ca -67% Det har även skett en del nyemissioner under denna tid om inte minnet sviker. Å andra sidan är det svårt för ett helt nytt whiskydestilleri att ta sig an världen, både på marknaden och på börsen. Stora initiala investeringar krävs så det är inte konstigt alls att

bolaget har behövt göra nyemissioner. 

Tiden får utvisa vem som har gjort den bästa investeringen, de som köpt aktier i mackmyra eller jag som köpt deras whiskyflaskor.


 

Har Ni läsare några fysiska investeringar?


 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 
Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Bluewater's picture
32
51
3
0
Bluewater

När det gäller dricka kan man alltid fundera på stora rödviner av excepionella årgångar, samt årgångschampange. Kräver dock minst mycket kunskap som att plocka rätt värdeaktier. Olämplig förvaring riskerar förövrigt att leda till totalförlust.

Mackmyra som investering tror jag tyvärr inte på. Bara en kul grej för svenska whiskeynördar. Det visar för övrigt aktiekursen, eller hur? Whiskeyn och investeringar däri passar nog bäst som krydda i portföljen - eller i strupen då, om inget annat finns ;-)

 

 

Bluewater's picture
32
51
3
0
Bluewater

Men man kan se det positivt. Är det ingen vidare investering har du något som kan få dig att glömma ett tag. De som köpte aktier har ju inte det...

chers

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Haha, älskar att du ser vinster i allt. :D

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)