ekonomisk trygghet
Likes
208
Antal inlägg
330
Följare
51
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 dagar

Sålt McDonalds

I förrgår gjorde jag slag i saken och sålde McDonalds på kursen 141,28$ Tanken är att lika många aktier skall köpas tillbaka någon gång nästa vecka (om kursen är lägre) Om kursen fortsätter att ticka uppåt så väntar jag nog ett tag till, vill dock inte vänta för länge eftersom jag då går miste om utdelningar.

Anledningen till denna köp och sälj är att det är mer gynnsamt att ha utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring än i ett ISK. 

I slutet av 2013 köptes aktierna i McDonalds till kursen 94,58$ Riktigt så lågt kommer antagligen inte det nya inköpspriset bli men jag hoppas ändå på att komma in några dollar lägre än 141,00

Som någon kommenterade i mitt förra inlägg så kan det vara mer fördelaktigt att flytta över aktier mellan olika kontotyper då kursen är lägre eftersom det då blir mindre beskattning. Jag hoppas å andra sidan som sagt på att kunna komma in lägre i MCD inom en snar framtid, dessutom är risken större att man måste köpa in sig på en högre kurs när aktien har dippat i ett sådant här stort, stabilt bolag.

I skrivande stund står kursen i 140,16$ Jag hade alltså kunnat köpa tillbaka aktierna redan nu, men om jag inte minns fel så brukar det tillämpas tre likviddagar innan man kan göra uttag (kanske bara gäller om man ska ta ut pengarna från Avanza!?) Dessutom kan det vara skönt för mig att ligga med lite mer likvida medel än vanligt på kontot i några dagar för att få den där sköna känslan av makt och trygghet =) I vanliga fall brukar jag i princip vara fullinvesterad och det enda man kan göra då när det blåser hårt på börsen är att klamra sig fast i relingen och rida ut stormen. 

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
4 dagar

100% i avkastning

Igår nådde ett av mina innehav i portföljen 100% i avkastning. Bolaget heter McDonalds och i samband med en positiv rapport klättrade avkastningen över hundrastrecket.

Om inte minnet sviker så har detta hänt minst två gånger tidigare i mitt investerarliv. Första gången var med Botnia Exploration (prospekteringsbolag) när aktiedirekt var aktivt. Andra gången var inte så längesedan och då handlade det om H&M. Hennes och Maurits aktiekurs har dock dalat väldigt mycket sedan den toppen....

Kommer jag att sälja McDonalds nu? Min första tanke var absolut NEJ eftersom jag är utdelningsinvesterare. Dock har jag i några år nu haft planer på att flytta över alla utländska aktieinnehav från Investeringssparkontot till Kapitalförsäkringen pga skatteskäl. Om jag någon gång ska flytta över aktierna så är det vid en sådan här "topp" eftersom man då har större chans att köpa tillbaka på en något lägre kurs och på så sätt iaf kan tjäna in courtaget. 

Hur gjorde Ni när ni flyttade ert innehav från ISK till KF?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
19 april

Påsken över, då kör vi igen

Nu är påsken över och äntligen kan man koncentrera sig på börsen igen. Tänkte mjukstarta med att lista de utdelningar som har kommit in på kontot under den senaste tiden.

Coca Cola

Jämfört med samma period föregående år så  ökade summan med +16,7% Riktigt bra utdelningstillväxt på ett sådan här "gammal" bolag.

 

Walmart

Jämfört med samma period föregående år så ökade summan med +12,6% Även detta amerikanska bolag levererar och jag är nöjd. Kommer dock titta lite närmare på utdelningsandelen framöver så den inte sticker i höjden (gäller även Coca Cola och Mc Donalds)

 

ICA

Här ökade summan med blott +5% vilket iof är helt ok, fördelen (eller nackdelen) med Svenska bolag är att man slipper valutarisken.

 

Fortum

Jämfört med samma period föregående år så ökade summan med +4,1% Fortum är ett bolag som är listat i Finland.

 

Realty Income

Jämfört med samma period föregående år så ökade summan med +17% (omräknat till samma antal aktier) Jag äger mer aktier nu i detta bolag än vad jag gjorde föregående år. Om man bara tittar på själva summan som kom in på kontot så dubblerades den i princip.

 

Det var det hela än så länge. Förhoppningsvis kommer det in pengar från Hemfosa och Northwest innan denna månad är över. I övrigt så har det inte blivit några nya aktieköp på ett bra tag när det kommer till utdelningsaktier. Vi får se vad Maj månad bjuder på...

 

Mvh

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
9 april

Fasta kostnader 2017

Sitter och tittar lite på våra fasta kostnader dvs räkningar som brukar dyka upp varje månad eller vid ungefär samma tidpunkt på året. Dessa kostnader skriver jag ner varje månad i ett dokument och kan på så sätt jämföra med föregående år. Det är också bra eftersom man då slipper bli överraskad av den där bilförsäkringen eller hemförsäkringen som kommer ner i brevlådan varje år. 

Tanken är att våra fasta kostnader skall bli lägre för varje år. Tyvärr har det blivit precis tvärtom de senaste två åren och jag hoppas verkligen det vänder 2017. Några saker som är värda att notera de första tre månaderna in på 2017 (Jan, Feb, Mars) är:

- Det totala fasta kostnader har än så länge ökat med 3 955 kr

- Elkostnaderna har ökat med 843 kr. Ärligt talat vet jag inte om detta beror på ett högre elpris eller en högre förbrukning. Ska kolla upp detta hos mitt elbolag.

- Elnätsavgiften får jag varannan månad och i Februari ökade den med 14 kr jämfört med föregående år. Jag har ingen aning hur denna avgift räknas ut och det verkar som att den varierar i storlek varje gång räkningen kommer. Hursomhelst så kommer det bli en ökning på 84 kr för ett helår om jag helt enkelt slår ut det på sex månader, dock vet jag inte som sagt hur det kommer att sluta.

- En bilförsäkring på ca 2 500 kr betalades i Januari i år. Den räkningen låg endast på ca 800 kr förra året eftersom vi precis då hade köpt bilen.

Med detta i åtanke så känns det ändå som ett ganska bra starläge för 2017. Jag kommer att vara ännu mer noga i framtiden med att hitta billiga elleverantörer eftersom det är där man kan spara in många kronor. Några av våra lån kommer att bindas om i höst (får inte glömma att säga till banken bara...) och där kanske vi kan få ner räntan något, dock har vi inga 4-miljonerslån så det kommer inte bli en så drastisk sänkning av månadskostnaden med några få punkters lägre ränta. En annan sak som är värd att nämna är att vår yngsta dotter kom in på förskolan förra hösten så även där har det blivit en relativt stor höjning på avgiften.

Har Ni stenkoll på era räkningar och hur dokumenterar ni era fasta kostnader?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
4 april

Sålt Tesla

Idag nådde Tesla 300$ utan att några väsentliga nyheter kommit ut. Jag valde därför att sälja inehavet på prick 300 dollar. I morgon kommer troligtvis notan in på kontot och jag skulle gissa på att denna affär slutade på ca +20%. Min förra Tesla-affär varade i ca 6 månader och slutade på +22% Denna trade var betydligt kortare (lite över en månad) och det kändes väldigt skönt att lyckas även denna gång. Den största funderingen just nu är så klart om jag gick ur för tidigt eller om man skulle fortsatt att "rida på vågen"

 

 

Nu är som sagt allt sålt men vid nästa trade kommer jag att vara öppen för partiella köp och sälj (kallar man det så!?) Tanken är alltså att inte köpa/sälja allt på en gång utan istället t ex köpa på 290$ och yttlerligare ett köp på 250$ om kursen fortsätter ner.

Vad tror ni, vänder det neråt nu eller kommer 300 vara den nya botten? Personligen tror jag att det vänder ner efter några veckor nu, men eftersom aktien är så pass "het" och trycket på Model 3 är otroligt stort tror jag att aktien kommer att passera 300 med råge någon gång i Maj månad.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
3 april

Var nära säljknappen idag....

Mitt lilla tradingprojekt i Tesla börjar få det hett om öronen. Som jag skrivit tidigare var tanken att sälja på ca 300 någon gång i Juni/Juli när ett sista event för Model 3 dyker upp. Igår släppte Tesla sin leveransrapport för Q1 och ca 25 000 bilar var mer än marknaden förväntade sig. Som vanligt blev det en överreaktion vilket återspeglades i aktiekursen.

I skrivande stund ligger kursen på 293.70$ Detta är således väldigt nära mitt mål på 300 dollar. Jo, fingret ligger nära säljknappen men jag ska försöka ha lite is i magen och vänta ett tag till. Någoting säger mig att det finns någon liten "feature" som inte Tesla har släppt ännu om Model 3, Elon brukar alltid ha ett extra ess i rockärmen och när detta visas upp kommer även kursen att gå upp.

Dock kommer jag sälja av rubbet om aktien letar sig upp till 300 dollar inom de närmsta dagarna utan att några väsentliga nyheter om Teslas produkter kommer ut. Med detta sagt så känns det som att aktien är inne i en fin trend ny och jag kan därför tänka mig att köpa igen på lite högre nivåer (ca 260-270 $) 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
30 mars

Utdelning Castellum

Igår kom utdelningen in från Castellum. Jämfört med föregående år KOMMER summan öka ganska rejält. Jag gjorde en nyteckning i Juni 2016 och andledningen till att jag skrev kommer med stora bokstäver är att bolaget detta året har bestämt sig för att dela upp utdelningen till två tillfällen. Halva summan kommer alltså in nu, och andra halvan på hösten. Förra året delades det ut 4,90 kr/aktie och i år landar det på 5,00 kr.

Personligen så känns det skönt att utdelningen delas upp, även H&M kommer att köra på samma sätt 2017. VIsst, man får inte in lika mycket pengar på en gång men det blir en bättre spridning i portföljen under året. Dessutom går det säkert att tjäna några kronor extra om man återinvesterar utdelningen direkt vilket då ger en extra ränta-på-ränta-effekt.

 

Kanske har sagt detta tidigare men April blir riktigt spännande med hela sju stycken utdelningar på startfältet. På tal om H&M, någon som köpte på dagens ras?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
27 mars

Tesla visar styrka

Efter mitt köp för några veckor sedan tippade jag på att aktien skulle tryckas ner en hel del inom den närmsta tiden. Direkt efter köpet "föll" aktien något men återhämtade sig väldigt fort. Detta har återigen bekräftat mina misstankar om att aktiens kortsiktiga rörelser i mycket stor utsträckning har ett samband med rykten och framförallt twittrande från Elon Musk (jag finner detta mycket komiskt)

Exempelvis så drog Elon Musk igång ett litet Twitterrace i Fredags. Bland annat postades denna video på en nyligen producerad Model 3. Det kom även en del information om själva bilen. Efter det första meddelandet där Musk förtydligade att Model 3 verkligen inte är en ny bättre produkt än Model S (snarare tvärtom så kommer den vara enklare och mindre "high tech") trodde jag att marknaden skulle sänka aktien. Där hade jag dock fel och några minuter efteråt började aktien som sagt klättra uppåt.

Magkänslan säger å andra sidan att folk kommer initialt att bli besvikna på Model 3 när den visas upp. Förväntningarna är skyhöga och folk verkar inte riktigt förstå att en bil som kostar 500 000 kr istället för 1 miljon inte kommer att ha riktigt samma standard. Vad som verkligen kan sänka Tesla är avsaknad av HUD eller liknande. Detta är något som hela världen redan verkar ha bestämt att Model 3 ska ha (men det finns egentligen inga bevis på att Model 3 kommer levereras med en Heads Up Display)

Tesla kommer ut med Q1 inom 1-2 veckor. Blir det en dipp i aktien är jag sugen på att tanka några enstaka aktier till. Jag personligen hoppas verkligen på att det blir en riktig succè när Model 3 visas upp officiellt. Utsidan har de flesta sett men interiören är än så länge en dimmridå för de flesta. Den stora frågan kvarstår. BLIR DET EN H U D?

Det hade varit intressant att få veta hur många här på Trade Venue som äger aktier i Tesla. Skriv gärna i kommentatorsfältet och ventlilera era tankar kring detta bolag. Tesla har 5 904 ägare på Avanza. Skulle tippa på att det ligger på ungefär samma niva hos Nordet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
23 mars

Lön m.m..

I morgon får de flesta in lönen på konotot, inkl Ekonomisk Trygghet. 2017 har startat med mycket mycket VAB (vård av barn) och detta märks även en del i lönespecifikationen. Med två små barn hemma får man dock räkna med detta och förhoppningsvis blir det bättre om några år. Kommande månad blir lite extra "tuff" för oss ekonomiskt sett pga vabben och även en oförutsedd utgift i form av nya sommardäck. Egentligen var det ingen oförutsedd utgift, jag visste om det redan i vintras när däcken lämnades in på däckhotell, dock är det lätt att förtränga sådana saker och en vintersäsong går fortare än vad man tror. 

I övrigt har jag legat ganska lågt med investeringarna. Tesla har blivit mitt nya hobbyprojekt där jag tänkt handla lite mer kortsiktigt. Vi snackar månader istället för en livstid som de övriga utdelningsaktierna är tänkta att ligga i portföljen. Det är spännande tider för detta bolag pga releasen av Model 3 som börjar krypa sig allt närmare. Kursen kommer att åka berg och dalbana under detta år och som investerare är det alltid intressant att försöka utnyttja dessa svängningar (med betoning på försöka)

 

Northvolt som jag skrev om för ett tag sedan har det varit väldigt tyst om. Ett frenetiskt googlande har inte resulterat i några nyheter om bolaget.  Det försigår säkerligen en hel del aktivitet bakom kulisserna och så fort jag hör något nytt kommer det att meddelas här på bloggen. Även om bolaget inte är börsnoterat så tycker jag det är väldigt intressant att följa utvecklingen. Om allt går som det ska kommer vi få en ny Svensk industrigigant!

 

Avslutar med ett fint klipp där det spekuleras vilt angående Model 3 :

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

Taggar (blogg): 
17 mars

Diverse utdelningar in på kontot

I dagarna har det trillat in utdelningar på kontot. Bland annat har grabben fått lite pengar från Johnson&Johnson. Jag själv fick från dessa två eminenta bolag:

McDonalds

Jämfört med samma period föregående år så öka summan med +12,6% Riktigt go ökning och det finns inga tvivel angående detta bolag, McDonalds stannar kvar i portföljen. Jag har ägt denna aktie i ca 3-4 år och om en försäljning skulle ske idag så hade jag gjort en vinst på ca +85% exklusive utdelningar, en riktigt bra affär med andra ord.

 

Realty Income

Denna månadsutdelare fortsätter att leverera kosing. Jämfört med samma period föregående år så ökade summan med +12,7% (omräknat till samma antal aktier) Jag har haft detta innehavet i lite över ett år och värdestegringen på aktien ligger i dagsläget på ca +10% Min son har också Realty Income i sin portfölj. Han har legat inne i bolaget i ungefär 1,5 år och har idag en värdestegring på ca +40% Där ligger man med andra ord i lä...

 

I April månad kan det bli mycket action i portföljen. Följande bolag kommer då att dela ut:

Hemfosa

Fortum

Walmart

Coca Cola

ICA Gruppen

Northwest Healthcare

Realty Income

 

Vi ses snart igen!

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (33)