Redaktionen
12 Oct, 2023
Nanexa företrädesemission

Nanexa - ett läkemedelsföretag med stor potential

Uppdaterad:
4 Jan, 2024

Nanexa är ett läkemedelsföretag som utvecklar långverkande injicerbara läkemedel baserade på PharmaShell®, ett egentutvecklat och patenterat system för läkemedelsadministration som möjliggör kontrollerad frisättning av många olika former av aktiva läkemedelssubstanser. Med Nanexas långverkande produkter reduceras behovet av daglig dosering, vilket resulterar i bättre följsamhet och minskade vårdkostnader. Förutom att utveckla egna produkter har Nanexa samarbetsavtal med flera välkända läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca och Novo Nordisk.

PharmaShell-teknologin har potential att förbättra behandlingen av flertalet sjukdomstillstånd

Till skillnad från traditionella metoder, har PharmaShell förmågan att skapa en långvarig och kontrollerad frisättning av läkemedel, vilken både kan förbättra behandlingseffektiviteten och patienternas livskvalitet. Systemet kan också bära höga doser av läkemedel vilket är mycket viktigt för att kunna skapa långtidsverkande läkemedel.

PharmaShell-teknologin har även uppvisat stora fördelar gentemot andra långtidsverkande drug delivery system avseende biologiska läkemedel såsom peptider och monoklonala antikroppar. Detta visar på stor potential för företaget eftersom detta är marknader som växer snabbt. 

Verksamma på en marknad med kraftig tillväxt

Marknaden för långverkande drug delivery-teknologier som Nanexa är verksamma inom står inför en kraftig tillväxt. Enligt analysföretaget Roots Analysis uppskattas det globala värdet av ny licensiering av dessa teknologier vara drygt 1 miljard USD 2023, där denna marknad förväntas växa till 4,6 miljarder USD 2035. Detta motsvarar en tillväxt på över 13% per år.

Mer specifikt för Nanexas projekt så sticker NEX-22 ut som adresserar marknaden för typ-2-diabetes, en redan idag mycket stor och kraftigt växande marknad. Enligt Global Data förväntas försäljningen av GLP-1-analoger, den substansklass som NEX-22 tillhör, växa från 27 miljarder dollar 2023 till 72 miljarder dollar 2029 inom typ-2-diabetes. Till det kommer en ännu snabbare växande marknad inom obesitas (fetma) för dessa produkter. Nanexa bedömer att en långverkande (enmånads) produkt som NEX-22 kan få ett stort genomslag inom dessa områden.      

Arbetar med redan godkända läkemedelssubstanser vilket förkortar utvecklingstiden

Bolaget har som strategi att arbeta med redan godkända substanser, vilket resulterar i kortare ledtider men också innebär att företaget relativt sett är befriat från den risk som uppstår vid produktutveckling av helt nya substanser.

Detta gäller för såväl ovan nämnda NEX-22 som för NEX-20 och NEX-18 som avser behandling av multipelt myelom respektive MDS, två typer av blodcancer.  

Nanexa nyemission

Samarbetar med några av världens största läkemedelsföretag

Det faktum att flera av världens största läkemedelsföretag utvärderar PharmaShell för att skapa sina egna långverkande produkter visar på potentialen i företagets teknologi. Potentialen i företagets teknologi kan också bekräftas av att läkemedelsbolaget Novo Nordisk, som också är det största bolaget i Europa, är den största ägaren i företaget med en ägarandel på 16,5%.

Lång erfarenhet av läkemedelsutveckling

Både ledningen och styrelsen har lång erfarenhet av att driva läkemedelsutvecklingsprojekt och att föra dessa projekt till marknaden. Exempelvis godkändes 17 läkemedel av FDA i USA under styrelseordföranden, Göran Andos, 9-åriga tjänstgöring som chef för forskning och utveckling på Pharmacia/Pharmacia & Upjohn.

Sammandrag av teckningserbjudande

Vid fullteckning av företrädesemissionen kommer företaget erhålla ca. 121 MSEK där pengarna främst kommer användas till att driva utvecklingen i olika pågående projekt.

  • Villkor: För varje aktie som innehas den 10 oktober erhålls en (1) teckningsrätt. En (1) teckningsrätt berättigar innehavaren att teckna två (2) nya aktier.
  • Teckningsperiod: 12 oktober - 26 oktober 2023
  • Handel med teckningsrätter: 12 oktober - 23 oktober 2023
  • Emissionsbelopp före emissionskostnader: ca. 121 MSEK
  • Emissionsbelopp efter emissionskostnader: ca. 107 MSEK
  • Antal aktier före emission: 60 695 626
  • Antal aktier efter emission: 182 086 878
  • Utspädning: 67%
  • Teckningskurs: 1,00 SEK per aktie

Vanliga frågor om Nanexa

Vilken börs är Nanexa noterad på?
Vart kan man läsa mer om Nanexa?
Vilken sektor är Nanexa verksamma inom?
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.