Fantastiska Farbror Fri
Likes
288
Antal inlägg
1210
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
30 juni

Uttagsfasen del 5(5) - Hur vågar ni, å barnen då?

Idag är det fru fri´s sista dag som anställd arbetsmyra och det är också av den anledningen jag tyckte det var på sin plats den här veckan att gå igenom hur vi planerar för nästa fas i livet. Både vad gäller det ekonomiska och det känslomässiga och praktiska. 

För en vecka sedan så frågade jag om vilka frågor ni hade om vår frihetsplan. En del av de frågor som kom har troligen besvarats av inläggen under veckans 4 första dagar: 

 

Det är dock några frågor som jag tycker inte riktigt har fått ett bra svar så det ska jag försöka mig på nu, jag uppmanar er också att fortsätta ställa frågor i kommentarerna till detta inlägg så ska jag försöka besvara eftersom!

Vad händer om allt går åt helvete, samtidigt?

Många frågor handlar om vad som händer om det går fullständigt åt helvete, om börsen kraschar och aldrig kommer igen. Om vi båda blir sjuka, handikappade och huset brinner ner..och dessutom allt detta samtidigt! Det korta svaret är att man kan inte bygga sitt liv eller sin plan utifrån osannolika katastrofala händelser. Enskilt har alla händelser som nämns en viss sannorlikhet men att dessa skulle infalla samtidigt är väldigt osannolikt. Jag funderar också över hur många verkar se en värld framför sig där börsbolag går under, utdelningar slutar betalas etc men där det tror att deras tillsvidareanställning är trygg. Går saker riktigt åt helvete är det inte ens säkert att staten finns kvar i sin nuvarande form och då är vi snabbt tillbaka i en värld som mer påminner om Sverige år 1790 än sverige 2017. Skulle vi få en tillfällig börskris däremot vilket är rimilgt att förvänta sig så har vi löpande 2 årutgifter på bankkonto och dessutom har vi viktat portföljen mot relativt trygga och tråkiga innehav som ger utdelning vilket bör ge ett kassaflöde även under börsnedgång. Dessa två årutgifter räcker också långt om vi skulle få en vattenskada, bilen skulle gå sönder eller någon annan sådan händelse skulle inträffa. 

Hur fungrar trygghetssystemen när man inte jobbar? 

En relaterad fråga till den ovan är vad som händer med rättigheterna i våra gemensamma trygghetsystem om man inte har ett traditionellt arbete. Kort kan man säga att trygghet i form av vård, skola och omsorg är sådant som ingår i medborgarskapet och inte är villkorat på en viss inkomstnivå detta gäller alla.

När det gäller bidrag och socialförsäkringar så är dessa till hög grad vilkorade på inkomst men å andra sidan förväntar vi oss inte något från dessa system. Om jag är sjuk så är jag hemma och gör så mycket jag orkar...ungefär som när jag är frisk.

Pension bygger på livsinkomst och där har vi beskrivit hur vi satt undan extra pengar under våra aktiva år för att täcka upp ett eventuellt gap jämfört med dom som jobbat hela livet. Vi är ju dessutom duktiga på och trivs med att leva på lite så livet som "normal pensionär" skulle troligen upplevas som onödigt lyxigit för oss. 

Tillbaka till jobbet om ni vill?

Om vårt mål i livet hade varit att göra en så kallad karriär inom våra respetive områden hade det så klart varit bra att fortsätta arbeta på i de gamla hjulspåren hårdare och hårdare, snabbare och snabbare i ekorrhjulet. Nu har ju vårt mål istället varit  att bli fria från kravet på en aktivt förvärvad inkomst. Däremot finns det ju en viss möjlighet att vi av intresse eller på grund av ekonomin under någon period i framtiden ändå skulle vilja jobba lite. Det utgår jag ifrån att det är möjligt då våra planer för vad vi ska göra med vår frigjorda tid innehåller en del element som skulle kunna omvandlas till inkomstbringande arbeten om vi hade den önskan. Det kan ju i och för sig hända att ett eventuellt framtida tillfälligt jobb inte alls betalar lika bra som våra tidigare men det är heller inte vår prio. Generellt känner vi stor tillförsikt till vår förmåga att hitta inkomstbringade sysselsättning även i framtiden och det är vad vi önskar antingen i form av tillfälliga anställningar, konsultande eller eget företagande. 

Vad ska ni göra med allt tid?

Min beräkning är att ett heltidsarbete normal motsvarar 50 timmar i veckan tid borta från familjen. I mitt fall var det ännu mer tid då jag reste i mitt tidigare jobb och tidvis var borta alla timmar från måndag morgon till fredag kväll. Den tiden som nu blir frigjort kan delas upp i 3 delar. Första prio är familjen och barnen. De ska få mer tid med sina föräldrar och vi ska få mer tid med dem. Prio två är allt det praktiska hemma som vi vill kunna sköta utan stress och på ett bra sätt. Hänga vår tvätt, stapla vår ved,  sköta om vårt hus, laga bra mat, baka etc. och den tredje delen är självförverkligande. Självförverkligandet går delvis via de två första men innehåller också olika typer av projekt för oss båda som är arbete men inte arbete med fokus på att förvärva en inkomst. I mitt fall handlar det om att skriva, utbilda, läsa i första hand och för fru fri är det mer konstnärliga/kreativa drifter som ska få utlopp. 

Men vi har ju hört att det blir så dålig pension?

Min syn är att det svenska pensionssystemet är rätt väl fungerande i grunden om än långt ifrån perfekt. Visst det finns scenarion där hela systemet fallerar men då tror jag (som i exemplet där allt går åt helvete ovan) att det inte i huvudsak är en fråga om pensioner utan snarare ett samhälle som återgått till någon form av primitivt stadie som vi idag inte ens kan föreställa oss. I ett sådant scenario är pengar helt värdelösa ändå. (obs jag tror dock inte på att något sådant kommer inträffa inom vår eller våra barns livstid) 

Föreställningen om att pensionssystemet är så dåligt tror jag kommre av att många lever av 100% av inkomsten innan pension och tror dig kunna fortsätta leva på samma sätt även efter pension. Då inser jag att det kan bli problematiskt för en av fördelarna med det svenska pensionssystemet är att det faktiskt har inbygga mekanismer för att det ska gå ihop. Det betyder att man kanske kan räkna med 40-60% av slutlönen i pension. Om man dock likt oss och många andra i den här sfären under sina verksamma år har sparat 50-80% av inkomsten så är en pension på den nivån det minsta problemet man har. 

Men borde inte BARNEN vara hemma hela tiden? Vill inte barnen ha allt som alla andra har? Vill in inte att barnen ska arbeta? 

Barnen är en fråga som berör, tror sällan man får så mycket kommentarer som om man skriver något om barn. Min syn är så här. Jag tror att vi är bättre föräldrar när vi har god tid för barnen men det betyder inte att vi ska vara med barnen hela tiden. Barnen har det bra och utvecklas på skola, dagis och fritids och vi vuxna kan utvecka våra respektive projekt och göra saker som utvecklar oss. Sedan kommer de hem i god tid och får vällagad mat i lugn och ro med två glada föräldrar som har tid att delta i deras läxläsning och fritidssyselsättningar. Som jag skrev ovan så prioriterar vi barnen högst men de behöver även utvecklas tillsammans med sina jämnåriga ett behov som även vi vuxna har. 

Vad gäller om de ska ha allt alla andra har så tror jag inte det är nödvändigt. Däremot ska de ha känslan att allt är möjligt. Vill de besöka ett visst land eller hålla på med en viss sport så ska vi se till att detta blir möjligt om vi märker att det finns ett genuint intresse. Samtidigt tror jag det är väldigt bra att de tidigt får inse att "vi kan göra vad som helst..men vi kan inte göra allt (samtidigt)" det vill säga att de inser att man får prioritera både tid och pengar på det som verkligen ger mervärde. Generellt tror jag att det är den största gåvan vi kan ge våra barn, för i ett överflödssamhälle är det förmågan att välja bort som leder till välmående. 

Vi kommer också involvera våra barn i olika projekt, redan nu i sommar planerar vi att ha en sommarloppis med ett enkelt kaffe och försälning i vår trädgård över en helg. Vi kommer involvera barnen och sen gör vi något roligt med förtjänsten. Längre fram tänker jag mig att de ska få lära sig att tjäna egna pengar tidigt och då tror jag att de också kommer prioritera hårt vad de lägger dessa pengar på. På många sätt tror jag att vårt arbete kommer vara mer påtagligt för våra barn än att "pappa är på kontoret och pratar med folk" vilket tidigare var den bästa beskrivningen jag kunde ge tidigare. Vi vill generellt göra våra barn företagsamma och vi vill att de ska kunna försörja sig och bli oberoende men för oss handlar inte det nödvändigtvis om att de har ett traditionellt 8-5 jobb någonsin. 

Vad är det ni gör avkall på som lever så billigt?

Det spontana svaret är ingenting! Häromdagen satt vi i soffan och funderade och kunde inte komma på en enda person i världen som vi skulle vilja byta plats med. Vi kunde inte heller se någon enskild sak som vi skulle vilja skaffa eller upplevelse vi skulle vilja lägga pengar på som skulle göra livet markant mycket bättre. Däremot kan vi se hur vi med små steg kan göra vårt nuvarande liv stegvis ännu bättre.  Vi att vi bor på ett perfekt ställe för oss, vi har designat ett liv som är effektivt kostnadsmässigt och tidsmässigt vilket gör att vi har möjligheten att vara mycket mindre stressade och ha mer tid både till egna projekt och till barnen. Vi har ingen sommarstuga eller stor fritidsbåt (vi har en liten plasteka med en aktersnurra) men å andra sidan bor vi i ett FRI-tids-hus med bekvämt gångavstånd till bad på "egen" strand i Siljan. Vi åker inte på chartersemester eller turer till fjällen årligen men å andra sidan har vi varit utomlands sammanlagt 1 år av de senaste 8 och vi hade säsongskort i den lokala backen och spenderade kort sagt varje helg där under förra vintersäsongen. Vi har ingen häftig bil och vi cyklar till det mesta men varför skulle man vilja åka omkring i en två ton tung "racing wheelchair" om dagarna? Vi har ett 70-tals kök men igår spendrade jag 1,5 timme med att laga lammfärsbiffar med fetaost, lök och svamp istället för att snabbsteka falukorv vilket det fick bli när vi båda jobbade heltid.  Sammanfattningsvis skulle jag nog vilja påstå att det egentligen handlar om att vi har tagit oss en riktig funderare på vad som är viktigt för oss, vi gör inte längre något för att "alla andra" gör eller för att vi "borde" utan bara för att vi vill.  Vi har valt bort en del oviktiga materiella ting och bekvämlighet för större frihet...och vad som är mest värt är väldigt tydligt för oss. 

Kommer det inte bli psykiskt jobbigt att se kapitalet minska? 

Den här frågan kan jag ju inte riktigt svara på eftersom kapitalet hittils oftast har ökat så en minskning blir ju en ny situation. Jag säger oftast för under perioder så har nedgångar på börsen eller enskilda månader men mycket höga utgifter gjort att vi faktiskt haft en negativ utveckling enskilda månader. Om jag tänker framöver så tror jag inte det kommer vara så jobbigt att se att det fria egna kapitalet minskar enligt plan förutsatt att det övriga kapitalet (bundet i pension) fortätter att öka över tid. Enskilda månader spelar ingen roll men här tänker jag en uttragen flerårsperiod där det totala kapitalet blir mindre och mindre. Om det totala kapitalet lånsiktigt urholkas kan det ju bli lite jobbigare men då har vi ju en extremt lång omstållningsträcka att fundera över om vi vill gilla läget och leva på ännu mindre eller om vi vill hitta extrainkomster för att täcka mellanskillnaden. 

Det finns inte riktigt några definitiva svar på dessa frågor ovan men här har jag försökt redogöra för en del av mina/våra tankar. Nu utgår jag ifrån att ni har ännu fler frågor så fortsätt att fråga så fortsätter jag att svara:-) 

22 juni

Fredagsfunderingen - Enkel, god och billig sommarmat!

Som småbarnaförälder så är det lite speciellt med sommar och semester. Det är super skönt att kunna ta dagen som den kommer och inte passa några tider. Samtidigt så kräver ju barnen en del aktivitet och det duger inte å sitta och dricka kaffe och skriva blogginlägg..som till vardags. 

En sak som tar en hel del kraft är att man ska äta 3 ggr per dag. Jag gillar att hålla på med maten men även för mig känns det som om man oavbrutet kämpar på att tänka ut nästa måltid. Just av den här anledningen blev jag så glad när vi för några veckor sedan kom på en ide för att minska detta utan att för den sakens skulle behöva jobba mer med maten och inte heller köpa en massa färdigmat. 

Det vi kom på (är att grillen är varm flera timmar efter att man har grillat på eftermiddagen. Då funkar det utmärkt att lägga in ett par kycklingar som får bli långsamt grillade/rökta på eftervärmen. Det grillas på kolen som redan används så ingen extra kostnad och eftersom det är låg värme behöver de i stort sett ingen passning utan kanske vända dem en gång under två timmar varefter dom läggs i behållare  och in i kylen. Nästa dag är det bara att greppa lite bröd, lite frukt/grönsaker och sina redan färdiggrillade kyckningar och ta med till stranden. Vips, en enkel, god och billig hemlagad måltid! 

Dettta är mitt tips till er! Nu vill jag ha era bästa tips? Gott, enkelt, billigt är ledorden! 

 

 

Taggar (blogg): 
16 juni

Fredagsfunderingen - Bernie Madoff, Kapten Klänning och våra politiker?

Idag är det en lite annorlunda fredagsfundering som även om det inspirerades av en podd om ekonomi inte har så mycket med ekonomi eller frihet att göra..hoppas ni vill läsa och kommentera ändå. 

"Motley Fool Money" är en amerikans podd som jag lyssnar på när jag har möjlighet. En bra mix av genomgång av de största nyheterna från den amerikanska aktiemarknaden, lite udda aktietips (som jag i och för sig aldrig har följt men intressant ändå att lära sig lite mer). Denna aktiegenomgång kompleteras varje månad med en intervju med någon intressant person som till exempel skrivit en bok eller en film med någon form av relevans för företagande och/eller aktiemarknad.

Den senaste veckan intrevjuades en kvinna som medverkat i filmen om Bernie Madoffs liv. För den som inte kommer ihåg honom så var han en mycket respekterad person inom det amerikaska kapitalförvaltingsskrået fram till 2008 när det avslöjades att hans bolag i realiteten varit en stort pyramidspel. Bernie Madoff (som snart är 80 år) avtjänar enligt amerikansk maner nu en fängelsedom på 150 år. En av sönerna sitter också inne men för ett mindre brott, medan den övriga famlijen gick fria då de uppenbarliten inte viste något om detta. I inslaget så diskuterar man hur familjen kunde vara ovetande och kanske ännu mer hur den amerikanska finans inspektionen (SEC) och den federalapolisen inte hade insett vad som hände. De hade trots allt blivit tipsade vid flera tillfällen att någont inte stod rätt till. Vad var du anledningen till att Madoff klarade sig, ja det verkar som om det var just att han på ytan var den mest hyvens kille som fanns på Wallstreet. När andra institut vid olika tillfällen åkte dit för större eller mindre insider brott så var Bernie aldrig inblandad. Inte ens i stora skandaler som involverade i stort sett alla banker så hade firman något med detta att göra. Man gynnade inte sina stora kunder på andras bekostnad (vilket var vanligt bland andra firmor och därför var vad man utredde för när SEC gjorde besök). Bernie som visade sig vara en av Wallstreets största skurkar genom tiderna var alltså helt snövit och ren på ytan. 

Ett annat exempel på det samma men från ett annat sammanhang är ju Göran Lindberg (Även känd som kapten klänning) den svenska polischefen som dömts för några av de mest vidriga sexbrott som avslöjats i Sverige under modern tid. Även han var på ytan en förkämpe för kvinnor inom polisen och inom samhället i stort och vad det verkade på ytan en allt igenom hyvens kille. 

Men nu kanske du undrar över rubriken och vad har detta med politiker att göra..men min fundering idag handlar egentligen om att vi ofta sätter väldigt höga krav på våra politiker men inte på deras kompetens utan på andra märkliga områden. De ska vara helt utan skuld på områden så som att de alltid ska ha betalat TV-avgift, de ska aldrig har arbetat eller betalat svart och de ska aldrig kört en firma i konkurs, kört för fort eller tagit en drink för mycket och sagt något dumt. Politiker verkar också ha mycket lättare att komma undan med att de är inkompetenta än att de en gång betalade en barnvakt svart för 10 år sedan..eller för den sakens skull köpte en vinflaska på SJ poängen. 

Men frågan är är det dom vi vill ha? Dom som spenderat hela sitt vuxna liv med att putsa på den perfekta ytan? Dom som aldrig har haft ett liv utanför politiken och på grund av detta har en begränsad förankrig i verkligheten? Vad tänker ni? 

Taggar (blogg): 
9 juni

Fredagsfunderingen - att få med sambon på frihetsresan?

Under förra veckan fick som tidigare sagt möjligheten att träffa ett gäng av bloggens läsare då jag fick en "fri" dag i stockholm på torsdagen innan inspelningen av pratapegar på fredag morgon. 

Under dessa samtal så pratades mycket frihet ur ett filosofiskt perspektiv men även en del kring det rent faktiska kapitalet som krävs om man vill vara ekonomiskt oberoende och hur pengarna kan placeras etc. 

En diskussion som kom upp i snart sagt varje samtal (och även senare via mail efter min medverkan i podden) är hur man får med sig sin partner (man, fru, sambo) på frihetsresan om dom inte riktigt ser på detta på samma vis. Flera sa att du är så lyckligt lottad som har en fru som tänker lika som du. Visst är jag lyckligt lottat men vi har också utvecklats tillsammans och utvecklats åt samma håll från ganska slösaktiga till normalsparsamma till så kallade extremsparare över ett antal år genom att sätta gemensamma mål och stöta och blöta dessa tankar. 

Vad jag förstod från dessa samtal så fanns det i huvudsak två anledningar till att en partner inte riktigt är med på tankarna och svaren på hur man ska göra för att få med sig en motvillig partner är därför också olika:

 • Partnern tror inte det är möjligt - detta tror jag handlar om att det finns väldigt få exempel på "vanligt folk" som blivit fria och därför tror partnern att det inte är möjligt att bli fri (annat än möjligen några få år före ordnarie pensionsålder). I detta fall tror jag att det bästa sättet är att få partnern att lyssna på poddar, läsa bloggar och artiklar om andra som faktiskt gjort resan och tagit steget. Om det sedan är en podd som pratapengar (kapital och sparande) eller andra sätt (alternativa livsstilar) som är mest motiverande beror nog på personlighet. 
 • Partnern är inte lika intresserad - vilket lät som om det har mer att göra med att partnern har roligt på sitt jobb eller ser det som ett kall. I detta fall så tänker jag att det kanske går att hitta en kompromiss. Personligen tror jag att det är svårt att fungera i längden som par om en "går hemma" medan den andra jobbar. Anledningen till detta är att det så lätt blir att man lever i helt olika världar och därmed slutar förstå varandra. Livet som fri "hemma" är lika lite fritt från utmaningar som livet med ett jobb och om man under en lång tid lever helt olika liv så tror i varje fall jag att det med tiden kan bli mycket svårt att hålla ihop.  Kanske kan båda gå ner i tid men den ena partnern mer än den andra? Kanske kan man ha en gemensam frihetsplan men den ena partnern som är mest intreserad går lite tidigare men det finns ett "slutdatum" för när båda ska gå? Det gäller ju också att ha en diskussion om vad livet som fri faktiskt är tänkt att innehålla, skulle tro att det på ytan låter som en "lathetsplan" men är än mer övertygad efter förra veckans möten att det är en plan som handlar om att förverkliga större saker än att "jobba" detta kan vara bra att verkligen diskutera med sin partner grundligt så att man har samma syn...kan ju hända att partnern tänker att "jag vill inte sitta hemma å va ledig dag ut och dag in" medan du tänker "tänk alla spännande saker som vi skulle kunna göra om vi bara hade mer tid". Se till att verkligen prata med varandra så att ni inte sitter å har förutfattade meningar om vad den andra tycker och tänker...det kan faktiskt hända att du har helt fel!

Relaterat till dessa tankar ovan är också den lärdom som vi tagit under vår väg mot  frihet nämligen att det är viktigt att ta sig tid tillsammans och fundera på gemensamma mål..en kick off för resten av livet helt enkelt

Eller vad tror ni? Vad har ni andra för tips? 

Taggar (blogg): 
2 juni

Fredagsfunderingen - Dags för ransonering?

I ett litet samhälle som där vi bor så träffar man ofta samma människor, det är på biblioteket, vid förskolan eller barnens träning. Vi försöker cykla så ofta det någonsin går medan de flesta åker bil. 

Många reflekterar nog inte över att de åker så mycket bil på stäckor under några kilometer men en och annan brukar kommentera att "man borde verkligen cykla..men". Många famljer behöver eller vill ha bil för lite längre resor och tyngre transporter och därför tror jag förslaget att leva utan bil eller med bara en bil ligger långt bort för många. När bilen väl står där på uppfarten så är det så enkelt att använda den 2 tons permobilen även när gång eller cykel skulle vara ett mer lämpligt transportmedel.

Dessa faktum fick mig förra veckan att fundera på om man skulle kunna utveckla ett form av personligt ransoneringssystem för att komma runt detta. Att kunna ha ett verktyg som bilen men utan att använda det i överflöd. 

Tänk att du idag använder bilen alla dagar i månaden i snitt två gånger om dagen.  Det skulle bli sammanlagt 60 resor på en månad. Säg då att du skulle besluta att du får avända bilen 45 gånger nästa månad sedan 30 och 15 de kommande månaderna. Bilresor skulle därmed bli en begränsad resurs och tankan att använda dem väl skulle uppstå. "Jag ska åka 1 km till affären och köpa mjölk...tar nog cykeln inte värt att ta bilen" - "Jag ska åka 5 mil och hämta brädor...värt att ta bilen" . Om detta ska funka bygger det så klart på att man respekterar sin egen ransonering vilket kanske kan vara svårt för någon som har svårt att låta bli att ta bilen idag...vad vet jag. Men ibland kan ju faktiskt den här typen av hjälpmedel hjälpa på traven till nya tankar. Lite som en annan variant på köpstopp på områden där man kanske inte vill gå ner till noll konsumtion av praktiska skäl. 

Ransonering skulle kunna fungara på andra saker som är trevliga men skadliga för plånbok/hälsa/miljö några möjliga områden är: 

 • Alkohol
 • Godis
 • Snackas/Chips
 • Hämtmat
 • Restaurangbesök
 • Kött

Vad tror ni andra, skulle frivillig ransonering kunna fungera som en tankeställare för att ändra beteenden kring konsumtion?

 

Taggar (blogg): 
26 maj

Fredagsfunderingen - effektivitetsglädje?

Reflekterar ofta på att många känner en så stor gläde över att göra av med pengar men att detta är så otroligt kortlivat. Samtidigt känner jag igen mig själv och jag vet hur mycket jag själv trånade efter en sportbil, nya högtalare, en ny TV eller ett nytt klädersplagg. Just av den anledningen att den där tillfälliga köpglädjen ändå finns är viktigt att ersätta den belöningen med något annat om man vill förändra sitt (ekonomiska) liv. 

Vi har kommit så långt i denna resa att vi numera kan känna jättestor glädje när vi inte förbrukar - när vi inte har använt bilen på några dagar, lyckats annordna en samåkning,  fraktat hem ett lass med mat på cykel eller när vi flyttat existerande växter i trädgården istället för att köpa nytt och när vi kommit på ett smart sätt att åstakomma en positiv förändring i hemmet (möblera om, pynta, laga, använda gammal färg) som inte inneburit att vi behövt köpa något eller använda annan transport än muskelkraft.

(Fru Fri är den uppfinningsrika av oss och är jätteduktig på att åstakomma förändring i trädgård och i inredning med små medel så följ gärna henne på Instagram @enkelboning)

Jag sökte nu ett ord på denna känsla vi får när vi hittar smarta sätt att göra förbättringar utan att det drabbar plånboken eller miljön och jag föreslår "effektivitetsglädje" Vad tycker ni? Finns det kanske ett bättre ord? 

Taggar (blogg): 
19 maj

Fredagsfunderingen - Vem är du och vad vill du veta mer om?

En stor fördel med att skriva en blogg är att man får ställa frågor och interagera med läsarna och nu när familjen fri har varit på utflykt och besökt några andra poddar och bloggar etc. så tänker jag mig att kanske några nya läsare har hittat hit. 

Av den anlendingen satt jag härom morgonen och skissade på några inlägg där jag kunde sammanfatta vår filosofi kring sparsamhet, frihet och effektiv livsstilsdesign. Hur tänker vi och hur kom vi hit. Det mesta av detta har jag ju skrivit om någon gång men  det finns på lite olika ställen på bloggen och det kanske inte är helt lätt för en ny läsare att ta till sig huvudbudskapet genom att på måfå läsa inlägg om stort och smått. Några ideer jag har är att skriva om hur vår tänkta budget som fria ser ut i mer detalj, att skriva om hur vår process sett ut under de senaste 6 åren på vägen mot frihet och även hur vi tänker kring osäkerheten på börsen och att leva på ett kapital som inte är enormt stort...hur ser vi på risk...detta är bara några av många 10-tal ideer jag har för framtida inlägg. 

För att kunna göra detta på ett bra sätt de kommande veckorna skulle jag därför vilja ställa frågan till er läsare vilka ni är? Har ni läst länge eller har ni nyligen hittat hit, hur gamla är ni och vad har ni för praktiska och ekonomiska förutsättningar, hur ser era famljer ut och var bor ni? 

För egen del kanske beskrivningen skulle låta något sånthär. 

Gift 41-årig familjefar med 3 barn (8,6 och 3 år), sedan ett år tillbaka fri från behovet att förvärvsarbeta men med en önskan att utbilda och inspirera flera att se ekonomi som en frihetsskapare och möjligöra snarare än något jobbigt och begränsande. Intresserad av tid med familjen, friluftsliv, skidåkning, cykling, promenader, matlagning, läsning med mera. Vill bli bättre på att förmedla det vi lärt oss under vår frihetsresa till andra och hoppas att ni har massor av bra tips till mig om hur jag kan göra detta. 

Hur skulle du presentera dig själv, och vad skulle du önska att jag skrev mer om här på bloggen under den närmaste tiden?

Taggar (blogg): 
12 maj

Fredagsfunderingen - måste vi verkligen?

Efter förra veckans fredagsfunderingen så fick jag ett mail från en läsare som ville diskutera ordet måste och vad det gör med oss och jag tyckte att det var intressant för jag har också tänkt på detta.

Vi upplever ofta att vi väldigt många måsten i våra liv ...och visst vi kan inte bara sätta oss på rumpan och hoppas att stekta sparvar ska flyga in i munnen. Dock tycker jag vi ska överväga om det är ordet måste som är det mest relevanta i dessa fall. Låt mig testa:

 • "Vi måste hämta barnen" eller "Vi vill hämta barnen"
 • "Vi måste städa" eller "Vi gillar att ha det rent hemma"
 • Vi måste träna eller "Vi önskar att ha god hälsa"  

 

Effekten av ordvalen till höger jämfört med dem till vänster ovan är att de sätter er i förarsätet, om du verkligen inte ville hänga med barnen så skulle du ju kunna hitta ett jobb som gjorde att du behövde vara borta långa dagar, om du är OK med ett riktigt skitigt hem så kan du ju i stort sett aldrig städa utan att något riktigt allvarligt händer och träning är ju en önskan om att må bra inte ett måste. Allt detta så som tid med barnen, ett rimligt rent hem och en bra hälsa är ju trots allt positiva saker som vi önskar oss....inte måsten som ska betunga.

Eller vad tycker ni? 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
5 maj

Fredagsfunderingen - världens farligaste ord!?

Detta är på sätt och vis en favorit i repris då jag pratat om det här ordet tidigare men jag väljer att återkomma till det då sjukan inte verkar gå över. Ordet är "bara" och används med fördel i sammanhanget .."men det kostar bara x kr till", eller "jag använder bara lite extra". 

Detta är speciellt tydligt med mat och förbrukningsvaror där man lätt tänker att filmjölken för 13 kronor "bara" kostar lite mer än den för 10 kr. Eller toalettpappret som kostar 34 kronor kilot "bara" kostar lite mer än den som kostar 22 kr kilot. 

Andra exempel på det kostar "bara" är olika typer av streaming tjänster för filmer, musik, böcker med mera som utgör bra värde för pengarna men inte om man har flera paralellt och använder dem lite. Även de där extra onödiga milen i bil som tillkommer när man inte tänker efter och den där lite dyrare rätten på restaurang som inte är bättre eller godare faller under kategorin "bara. 

Mitt argument här är inte att man alltid ska välja det billigaste, mitt argument är att om man väljer något som är dyrare så ska detta komma med någon form av mervärde. En filmjölk från den lokala bonden eller ett toapapper av en kvalitet som medför att man inte torkar sig med handen kan ju vara väl värt några extra kronor. Poängen är att det är inte är "bara" utan en medvetet val att lägga en extra summa på en produkt som är bättre ur någon för köparen viktig synvinkel. 

Som ett litet räkneexempel så kan vi använda filmjölken ovan. Den är "bara" 30% dyrare än motsvarande billigare produkt. Om du gör denna typ av val genomgående på butiken så kommer din matkostnad att öka med 30%. Men eftersom du använt "bara" argumentationen så kommer du inte att uppfatta att det du äter har något mervärde vilket motsvarar det extra priset. Känslan blir att du bara spenderar på livets nödtorft medan budgeten för mat är hög. 

Av denna anledning skulle jag vilja motivera "bara" till världens farligaste ord, vad har du för förslag?

Taggar (blogg): 
28 april

Fredagsfunderingen - Att lösa fel problem?

På ytan kan det verka som om nya produkter och tjänster löser vardagliga problem men ibland undrar jag om de inte till och med förvärrar grundproblemet. Det finns massa exempel men två som jag funderat över på senare tid är dessa 

 • Vi kör väldigt mycket bil i det här landet, det finns studier som visar att upp till varannan mil är onödiga om vi på ett smart sätt tillämpade distansarbete, kollektivtrafik, cykel och samåkning samt planerade våra inköp och vår fritid lite bättre för att minsa antalet onödiga mil. Eftersom så många spenderar så mycket tid i bilen så finns det efterfrågan på alla möjliga typer av bekvämligheter i bilar så att man kan få undehållning, vacker musik, sköna stolar, bekvämt klimat etc. Detta göra det alltså (till en hög kostnad både för plånbok och miljö) mer bekvämt att göra den onödiga resan...alltså produkten löser fel problem...
 • Vi har byggt ett samhälle där vi trots aldrig tidigare skådad ekonomisk standard inte har tid att handla och laga riktig mat till och själva och våra barn. Butiker erbjuder därför ett större och större utbud av halvfabrikat, färdiglagat och matkassar. Dessutom har antalet snabbmatställen och kafé exploderat...för vissa verkar inte ens ha tid att packa en matlåda eller brygga en kopp kaffe hemma. Denna utveckling av tjänster är till för att göra det något mer drägligt att klara av ett liv som från början har en så omänsklig design att vi inte har tid med något så grundläggande som att att inhandla (än mindre odla/föda upp) och laga sin egen mat.   

 

Dessa exempel ovan kan liknas vid ett läkemedel som lindrar ett symtom. En huvudvärkstablett tar bort huvudvärken men inte stressen som ligger till grund för den. Morfinet som gör cancerpatientens sista dagar i livet mer drägligt men förlänger inte livet och tar garanterat inte bort cancern.  

Vad tänker ni kring denna typ av symtom lindring? Är det generellt sett en bra och nödvändig del av livet eller är det en  lindring på väg mot stupet? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (168)
Aug (1)

Taggar