Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Finansiella förutsättningar och mål (Del 2 av 4)

Då fortsätter serien om familjen VtF:s frihetsplan. I det första inlägget i serien - Varför har vi valt att vandra på vägen till frihet? - redogjorde jag för varför vi valt att ta steget och vad som motiverar oss. I det här inlägget blir det mer fokus kring våra finansiella förutsättningar, vad vi tror oss behöva uppnå för att våga ta steget samt hur det ska gå till.

Först och främst, låt mig börja med att redogöra för vårt slutmål som kan summeras så här:

  • Vårt mål är att kunna sluta förvärvsarbeta och enbart leva av passiva inkomster vilka ska genereras från vår portfölj av utdelningsaktier (pengamaskinen). Det innebär alltså att aktieportföljen (vårt "nest egg") förblir intakt (förhoppningsvis växer) då inga pengar tas härifrån.
  • Vi är tvättäkta soldyrkare och siktet är därför inställt på att flytta till ett land med ett varmare och skönare klimat. Landet vi flyttar till ska dessutom vara ett lågkostnadsland vilket gör det så mycket enklare att komma i mål. Arbetshypotesen just nu är att flytta till Thailand på obestämd tid. Vi tror oss behöva passiva inkomster på årsbasis kring 225 000 - 250 000 kronor för att våga hoppa.
  • Vår "leva i Thailand budget" indikerar att vi ska kunna leva väl på c:a 20 000 kronor/månad och då inkluderas även skolgång för vår dotter vilket kostar en del pengar.
  • Vi siktar på att flytta senast under år 2020. Tanken då är att försöka få tjänstledigt i ett år för att prova på om det här är något för oss. Utgångspunkten är dessutom att sälja det mesta vi äger innan vi åker för att på så sätt kapa alla materiella band. Kanske väljer vi dock under tjänstledigheten att hyra ut huset, men det återstår att se. Pengarna vi får från försäljning av hus och andra prylar är inte inkluderade i Frihetsfonden och vi ser på dem som en reservfond att ta till om det krisar. Självklart kommer vi dock att investera dessa pengar i någon form, men planen är att de ska placeras till låg risk och därmed även en lägre förväntad avkastning. Min devis är att ifall du ska sätta pengarna på börsen så måste du kunna vara utan dem i alla fall under 10 år, om inte, placera dem någon annan stans. Troligen vill vi använda dem en bra bit innan 10 år eftersom de är öronmärkta för köp/insats till framtida boende, antingen i vårt nya land om vi vill vara kvar där eller Sverige om vi väljer att flytta tillbaka.


Ok, med ovan mål på näthinnan, hur har vi tänkt oss att nå hela vägen i mål? Jo, för att kunna nå i mål behöver vi spara undan en ansenlig summa pengar varje månad och investera i vårt "nest egg" vilken ger passiva inkomster i form av aktieutdelningar. För att kunna spara "ansenliga summor" måste vi därför kontrollera våra kostnader så att vi varje månad når en hög och fin sparkvot, gärna minst 50%, men ännu hellre mer än så. Där är vi redan idag, vår sparkvot är 50% eller mer.

Observera också att när jag pratar sparkvot så inkluderar jag inte pensionsavsättningar från våra arbetsgivare som görs varje månad. Som sagt var, tanken är ju inte att leva av investerat kapital utan av de passiva inkomster som genereras. För den som ändå är nyfiken (och det är ju många =) kan jag dock säga att våra pensionstillgångar per idag uppgår till c:a 4,75 MSEK allt sammanräknat och till c:a 2,75 MSEK om vi exkluderar den allmänna pensionen och enbart inkluderar PPM, tjänstepension och privat pensionssparande.  

Hur ser då våra finansiella förutsättningar ut? Nu har vi ju hållit på att spara och investera en tid så vi börjar ju inte från ruta noll. Så här ser det ut:

  • Vår aktieportfölj genererar idag en förväntad passiv inkomst om c:a 64 000 kronor/år.
  • Vi har, utöver aktieportföljen, även investeringsbara likvida medel om c:a 800 000 kronor vilka framöver ska investeras i utdelningsaktier. Med en förväntad direktavkastning om 4,5 % så innebär det ytterligare c:a 36 000 kronor per år i utdelningar. Totalt alltså c:a 100 000 kronor i passiv inkomst årligen om vi valde att investera allt nu.
  • Alla utdelningar återinvesteras.
  • Varje månad sparar vi mellan 45 000 till 50 000 kronor vilka ska användas för att köpa ytterligare utdelningsaktier. Det motsvarar ungefär 50% (eller lite mer) av familjen VtF:s disponibla inkomst. Herr VtF har dock en rörlig komponent i sin lön varför summan vi sätter av kan komma att variera över tid.    

Är du nyfiken på värdet av den totala frihetsfonden, hur aktieportföljen ser ut osv så hänvisar jag till sidan Frihetsfonden. Vill du läsa mer ingående om våra mål, se sidan Mål.

Genom att vi teoretiskt redan har en passiv inkomst om c:a 100 000 kronor per år så saknas alltså 125.000 - 150.000 kronor. Om vi nu säger att vi i snitt kan spara 45 000 kronor per månad och vi gör det från nu (september 2015) till och med september 2020, ja då skulle det innebära att vi har sparat ytterligare 2,7 MSEK. Om vi då tror på en direktavkastning om 4,5 % på dessa pengar så skulle det innebära att vi får ytterligare c:a 121.000 kronor per år i utdelningar. Då är vi alltså redan uppe i totalt 221.000 kronor/år. Till det tillkommer så klart de utdelningar vi återinvesterar under perioden samt att vi förhoppningsvis även får se en viss utdelningstillväxt. Detta sammantaget bör göra det klart möjligt för oss att nå målet kring passiv inkomst någon gång under år 2020. Å andra sidan är 4,5 % i direktavkastning kanske lite väl högt räknat så helt "home safe" är ju inte kalkylen ändå.

Slutligen vill jag också säga att den "leva i Thailand budget" som nu gäller kan komma att revideras framöver. T ex har den gode bloggkollegan Onkel Tom varit på mig kring det här med försäkringar några gånger och han har ju onekligen en poäng. Varför betala för en dyr försäkring när du ändå kan täcka kostnaderna även om det värsta skulle inträffa frågar han mig? Jag har inget riktigt bra svar på det faktiskt. Reseförsäkringar är dessutom otroligt dyra (c:a 7,5-8 % av den totala budgeten) så kan vi bara våga släppa handbromsen och helt enkelt ta bort den posten från budgeten så förbättras våra odds ytterligare.

Tankar och kommentarer? Tror ni på upplägget eller är jag ute och cyklar? Har jag missat något väsentligt? 

zlaskarn's picture
242
364
24
1
zlaskarn

Tycker du verkar ha stenkoll på läget. Så kul med folk som följer sina drömmar.

guld och gröna skogar's picture
52
55
11
0
guld och gröna ...

All credd till er, stort lycka till!  Har många frågor, jag återkommer med dem när vår middag är slut. Måste gå ut till gästerna! ;-) 

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Zlaskarn: jo det gäller verkligen att skaffa sig koll om man tänker hoppa ut för stupet och in i det okända. Känner som du, älskar människor som vågar följa sina drömmar.

guld och gröna...: Tack! Jag ser fram emot dina frågor, jäkla party ni verkar ha dock, gästerna har inte gått hem ännu? =)

Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

Jag tycker verkligen om att läsa den här typen av inlägg från er VTF.

Jag känner att ni tar upp viktiga saker i genomförandet av resan till finansiell frihet och pension!

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet

Tack Projectedflow och kul att du känner så.

Jag tycker verkligen det är viktigt att tvinga sig själv att skriva ner hur man har tänkt sig upplägget och strategin för att komma dit med hänsyn taget till förutsättningarna. Det är klart värdefullt och på vägen brukar man desstuom bli varse saker man tidigare missat.

JH's picture
5
5
0
0
JH

Hej,

Glöm inte ränta-på-ränta-effekten på de 45' du sätter in varje månad.

"Om vi nu säger att vi i snitt kan spara 45 000 kronor per månad och vi gör det från nu (september 2015) till och med september 2020, ja då skulle det innebära att vi har sparat ytterligare 2,7 MSEK"

Det borde bli över 3 miljoner fram till 2020 om vi antar 4.5% avkastning.

Tack för bra blogg!

Vägen till Frihet's picture
194
243
74
0
Vägen till Frihet


Tack JH för kommentaren och kul att du gillar bloggen.

Självklart, ränta på ränta är mycket viktigt för den totala utvecklingen och som jag skriver så "...tillkommer så klart de utdelningar vi återinvesterar under perioden samt att vi förhoppningsvis även får se en viss utdelningstillväxt." Där kan vi tala om ränta på ränta!

ekekulla's picture
0
2
0
0
ekekulla

Hej. Du skriver:

"Genom att vi teoretiskt redan har en passiv inkomst om c:a 100 000 kronor per år så saknas alltså 125.000 - 150.000 kronor. Om vi nu säger att vi i snitt kan spara 45 000 kronor per månad och vi gör det från nu (september 2015) till och med september 2020, ja då skulle det innebära att vi har sparat ytterligare 2,7 MSEK. Om vi då tror på en direktavkastning om 4,5 % på dessa pengar så skulle det innebära att vi får ytterligare c:a 121.000 kronor per år i utdelningar. Då är vi alltså redan uppe i totalt 221.000 kronor/år. Till det tillkommer så klart de utdelningar vi återinvesterar under perioden samt att vi förhoppningsvis även får se en viss utdelningstillväxt. Detta sammantaget bör göra det klart möjligt för oss att nå målet kring passiv inkomst någon gång under år 2020. Å andra sidan är 4,5 % i direktavkastning kanske lite väl högt räknat så helt "home safe" är ju inte kalkylen ändå."

Om du lånar ut ditt kapital på 1-5 år kan vi erbjuda 10-18% avkastning.Kapitalet är till 100% försäkrat.Hör av dig för mer information.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)