Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport juli 2016

Då var det dags igen för den månatliga rapporten. Juli har varit en härlig månad med mycket sol, bad, god mat/dricka och trevliga stunder med familj och vänner. Vädret har dessutom varit fantastiskt bra vilket så klart spelar stor roll. Lite ledighet återstår innan det är dags att börja jobba igen, den ska jag passa på att njuta av. Familjen VtF kan också se fram emot en härlig semester senare i höst/vinter då vi drar c:a 3,5 veckor till Thailand, oj vad vi längtar =)

Vad har då hänt med Frihetsfonden? Jo, jag kan konstatera att månaden har varit fantastisk även inom det området. Frihetsfonden har nämligen ökat i värde med c:a 6% efter en mycket stark börsmånad. Baksidan av myntet är så klart att allt har blivit så mycket dyrare. Under månaden har jag inte varit speciellt aktiv på börsen eller för den delen på bloggen utan istället passat på att vara ledig. Månaden bjuder bara på ett par transaktioner där den ena innebar att jag avyttrade 30% i Realty Income (6:e juli) eftersom värderingen känns väl ansträngd för tillfället. För delar av dessa pengar köpte jag istället in fler aktier i SEB (28:e juli) vilket känns som en bra omfördelning.

Juli är ingen fantastisk utdelningsmånad för oss, men inte heller så tokig. Utdelningar erhölls från Klövern Pref (5/7), SPFF (13/7), Realty Income (18/7) samt Bank of Nova Scotia (28/7). Totalt fick vi in 5.495 kr efter avdragen källskatt. Totalt för året har vi fått in 70.638 kronor efter avdragen källskatt. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.
 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a 6%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med c:a 154 500 kronor. Det känns ärligt talat helt sjukt, men å andra sidan kanske det är lika mycket ner nästa månad så det gäller att vara ödmjuk. Fokus ligger dessutom primärt på att växa utdelningarna som bekant.

Så här ser Frihetsfonden ut per den sista juli:
 

Aktieportföljen har under månaden ökat i värde med c:a 4,4%. Under månaden har jag faktiskt nettosålt om vi räknar samman och hade jag inte gjort det så hade värdeökningen varit större. Aktieportföljen ser nu ut som följer:
 

Fondportföljens värdeutveckling har under månaden ökat i värde med 5,65%. Portföljen uppgår till nästan 176.500 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har under juli månad ökat rejält. Det beror delvis på erhållna utdelningar, men främst på att vi sparat en skaplig slant från erhållen lön. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 250.000 kronor. 

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:
 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:
 

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter skatt och uppgår till 112.654 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Att nå årets mål om 115.000 kr i utdelningar vilka erhålls under 2017 känns som vi ska kunna klå med andra ord. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand. Snart uppe på 6 månaders täckning, drygt halva vägen kvar att vandra!
 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker.
 
Hur var juli för dig?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)