Redaktionen
25 Apr, 2024
REDS riktad emission

Redsense Medical genomför en riktad emission till ShapeQ

Uppdaterad:
29 Apr, 2024

Igår (24 april 2024) offentliggjorde Redsense Medical att de genomför en riktad emission till storägaren ShapeQ där emissionen maximalt kommer tillföra bolaget 9,8 MSEK. Teckningskursen sattes till 7 SEK per aktie, vilket är betydligt högre än den genomsnittliga kursen som företaget har haft under de senaste 14 dagarna. 

Om Redsense Medical

Redsense Medical ett svenskt medicinteknikbolag som har specialiserat sig inom området för övervakningssystem vid dialysbehandlingar. Genom att använda sig att företagets Redsense-system kan många liv räddas då den både kan larma och identifiera när patienter drabbas av vennålsutdragning - en livsfarlig händelse som kan leda till patienten förlora stora mängder blod inom endast ett par minuter. 

Under 2024 kommer företaget att lansera sin nya produkt Redsense Clamp som har förmågan att stoppa blodflödet vid tillbud oavsett vilken dialysmaskin som används. Lanseringen förväntas bli en viktig tillväxtdrivare för Redsense Medical då den inte bara kompletterar deras nuvarande produktportfölj, utan också att den förväntas vara betydelsefull för att attrahera nya kunder. I länder som till exempel Australien är Clampen en förutsättning för att kunna starta försäljningen av Redsense-systemet.

TradeVenues tankar

Axel Pettersson
Axel Pettersson
Aktieanalytiker

Bortsett från idag har aktien gått relativt svagt sedan en tid tillbaka. Orsaken till detta till viss del kan förklaras av att det har funnits ett orosmoment kring kapitalbehovet. Detta är nu tillgodosett där företaget dessutom har fått en stark institutionell ägare i form av ShapeQ som både kan hjälpa företaget att växa samt bidra med kapital vid behov. Att företaget dessutom lyckades göra en riktad emission över rådande börskurs är mycket imponerande, speciellt med tanke på det nuvarande klimatet som råder på emissionsmarknaden. 

Genom den riktade emissionen kommer Redsense Medical tillföras maximalt 9,8 MSEK där kapitaltillskottet främst kommer att användas till lanseringen av Redsense Clamp, men också till andra aktiviter för att kunna öka företagets tillväxt.

Om ShapeQ

ShapeQ grundades 2020 och är ett investmentbolag som investerar i mindre bolag runt om i Europa. Genom sitt kontaktnät och expertis hjälper deras portföljbolag att växa för att på så sätt kunna generera god avkastning.

Så här kommenterade ShapeQs VD den nya investeringen i Redsense Medical.

Johannes Köpple
Johannes Köpple
VD för ShapeQ GmbH

Under perioden 2017-2023 lyckades Redsense öka försäljningen med en genomsnittlig årlig tillväxt på 40%, trots de motgångar de stött på under COVID-19-pandemin. Nu, med lanseringen av Redsense Clamp i närheten, vilket kommer att öppna upp nya geografiska marknader, tillsammans med införandet av Home Dialysis Risk Prevention Act, ser vi många skäl till att tillväxten åtminstone fortsätter och att företaget snart blir lönsamt. Genom att erbjuda det enda FDA- och CE-godkända systemet för att upptäcka blodläckage är Redsense perfekt positionerat för att dra nytta av globala tillväxttrender såsom personalbrist och behandling i hemmet. Därför är ShapeQ glada att göra betydande investeringar under den nuvarande kapitalökningen för att säkerställa företagets expansion och ser fram emot att fortsätta stödja företaget i dess ljusa framtid.

Läs även

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.